Hond van het jaar 2018

Hond van het Jaar Show 2018

De Hond van het Jaar Show 2018 werd gehouden op 13 januari 2019. Alleen honden die in 2018 bij de eerste drie van hun rasgroep eindigden op CAC(IB) tentoonstellingen, de titel Clubwinnaar 2018 behaalden, of veteranen die op een CAC(IB) show Beste veteraan van de dag zijn geworden, én in Nederlands bezit zijn, worden uitgenodigd voor deze speciale show in de Flint te Amersfoort. Een select gezelschap dus en een eer om te mogen meedoen!

De keuringen begonnen om 11.30 uur met de 16 veteranen in de leeftijd van 8 tot 11,5 jaar oud – wát een genot om zoveel mooie vitale en fitte veteranen over de catwalk te zien paraderen! Na de veteranen kwamen de rasgroepen en zoals altijd op deze show wordt met rasgroep 10, de Windhonden, begonnen en eindigen we met rasgroep 1. Op heel veel tentoonstellingen wordt begonnen met rasgroep 1, waardoor dezelfde groepen vaak laat aan de beurt zijn; op deze show komen ze nu eens aan het begin. De honden worden eerst buiten de zaal bekeken door de keurmeester om daarna één voor één het toneel op te komen. De meeste rasgroepen werden in kleinere groepen opgesplitst. De honden van de eerste groep die het podium vulden, werden eerst individueel gekeurd, en mochten aansluitend hun gangwerk op de catwalk laten zien.

Uit die groep selecteerde de keurmeester een aantal honden, datzelfde gebeurde vervolgens ook in de volgende groep et cetera. Elke keurmeester hield een selectie van zes honden over die nogmaals aan een nadere inspectie werden onderworpen en de catwalk op mochten, waarna de keurmeester de nummer 1 en daarna de nummer 2 aanwees. Traditiegetrouw geeft de keurmeester met de microfoon toelichting op de winnende honden. Na de 10 rasgroepen mocht Erica Bakker-v.d. Woestijne de beste van de Nederlandse rassen aanwijzen. De winnaar van rasgroep 1 kon deze tijd benutten om nog even op adem komen voordat de Best In Show-keuring zou worden gestart.

Hond van jaar 2018

Als Best In Show-keurmeester was dit jaar Wout Arxhoek uitgeno – digd. Wout is een jachthondenman in hart en nieren, een zeer begaafd keurmeester en kynoloog die veel lezingen en opleidingen geeft – met name over de bouw en het gangwerk van honden. Met grote passie kan Wout vertellen over de bouw en de functionaliteit van honden. Dat past natuurlijk helemaal in deze tijd, men vraagt nu eenmaal om fysiek en mentaal gezonde honden dus is het logisch dat dit ook de selectie op shows dient te zijn, gecombineerd met het juiste rastype uiteraard. Gelukkig is dit niet alleen de visie van Wout Arxhoek, maar ook van de andere keurmeesters die 10 mooie honden voor hem hadden geselecteerd. Zijn ideale winnaar zou een hond moeten zijn met een functionele bouw, een gezond en gespierd lichaam, een vriendelijk en attent gedrag, een hond die contact maakt en bovenal echt met de handler samenwerkt. Al die eigenschappen zag Wout Arxhoek in Woody, de Schotse Herders – hond Korthaar van Bianca de Feijter uit het Zeeuwse Zuiddorpe.

Hond 2018

Tekst en foto’s: Hannie Warendorf

Het hele artikel lees je in Onze Hond 2019/2. Wil je nooit meer iets missen van Onze Hond? Neem dan een abonnement.

Deel bericht

Bekijk ook