Zo vind je een asielhond die bij je past

Wil jij een hond adopteren uit het asiel? Elk jaar belanden tienduizenden honden in Nederland in het asiel en tachtig procent van hen wordt binnen drie maanden geplaatst. Maar hoe gaat dat matchingsproces eigenlijk in zijn werk en hoe kun je ervoor zorgen dat je een asielhond de best mogelijke (nieuwe) start geeft?

 

Volgens Jessica Wetzler, manager van het Dierenbeschermingscentrum in Borne, is het belangrijk om niet alleen te kijken naar het uiterlijk van de hond, maar vooral naar zijn gedrag. Op de website ikzoekbaas.nl worden de honden gepresenteerd met een eerlijke omschrijving, zodat potentiële adoptanten weten waar ze aan beginnen en voorkomen wordt dat de hond weer wordt teruggebracht naar het asiel.

 

Matching

In sommige gevallen is er weinig bekend over de achtergrond van de hond, waardoor het matchen moeilijker wordt. Toch proberen de medewerkers van het asiel op basis van het rastype, en natuurlijk hun eigen ervaringen, karaktereigenschappen te bepalen, zodat een goede match gemaakt kan worden tussen de behoeftes van de hond en wat iemand kan en wil bieden.

De werkwijze is per asiel verschillend, maar een goede manier is als volgt: Voordat je kans maakt om een adoptant te worden, moet je veel over jezelf vertellen via een vragenlijst. Het asiel wil weten wat je zoekt in een hond, wat je kunt bieden en hoe je thuissituatie is. Hierdoor ga je ook nadenken over wat je een hond precies kunt bieden. Ook moet je bereid zijn om bijvoorbeeld medische begeleiding te bieden als dat nodig is.

 

Samen

Als er een potentiële match is, volgt er een kennismaking (of twee). Tijdens een wandeling kunnen zowel de mooie als de minder mooie kanten van de hond naar voren komen, allebei heel belangrijk! Is het een match? Dan mag hij mee! Maar let op: Geef de hond de tijd om op zijn eigen tempo het huis te verkennen en rustig te wennen aan zijn nieuwe omgeving. Het kan gemiddeld drie maanden duren voordat een asielhond volledig is geacclimatiseerd. Gelukkig sta je er niet alleen voor na de adoptie. Een goed asiel geeft nog maanden nazorg en begeleiding, zodat je met vragen en voor hulp bij hen terechtkunt.

Denk jij erover om een hond uit het asiel te adopteren? Houd dan ikzoekbaas.nl in de gaten of er een hond opnieuw een baas zoekt, die perfect past bij wat jij een hond kunt bieden. Voor die ene hond maak jij een wereld van verschil!

 

Dit is een vereenvoudigde weergave van een meer uitgebreid artikel dat werd gepubliceerd in Onze Hond 01-2024. Meer lezen over dit onderwerp en nog veel meer? Bestel ‘m hier!

4/5 - (1 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook