Honden adopteren

Wil je een hond adopteren? Let dan hierop!

Wil je een buitenlandse hond adopteren? Of wil je graag een hondje uit het lokale asiel halen? Weet wel dat er behoorlijk wat komt kijken bij het adopteren van een hond. Om je goed voor te bereiden, zetten we de belangrijkste weetjes voor je op een rij.

Een hond adopteren uit Nederland of het buitenland?

Je kunt honden zowel adopteren in Nederland (een hond uit het asiel) of uit het buitenland. Soms zie je dat mensen op vakantie in aanraking komen met een hond of hondenasiel en dan een dier mee naar huis willen nemen.

Risico op dierenziektes bij adoptie uit het buitenland

Hoewel het een loffelijk streven is om dieren te willen helpen, moet je wel met bepaalde zaken rekening houden. Zo loop je het risico dat de dieren uit het buitenland ziektes meebrengen, en kan er sprake zijn van gedragsproblemen. Stichting ESSCAP startte onlangs een voorlichtingscampagne over dit onderwerp.

Waar kan ik een Nederlandse hond adopteren?

Er zijn meerdere mogelijkheden om een hond te adopteren. Zo kun je een kijkje gaan nemen bij een asiel bij jou in de buurt. Vaak zijn het volwassen honden die daar op een nieuwe eigenaar wachten en soms vind je ook pups in het asiel. De Dierenbescherming en andere organisaties hebben betrouwbare websites die je kunt raadplegen.

Gemakkelijke websites als je een hond wilt adopteren:

  • De Dierenbescherming is met het initiatief ‘Ik zoek baas’ een betrouwbare website. Honden die zijn opgevangen en een nieuw plekje nodig hebben, worden hier geplaatst om een nieuwe baas voor ze te zoeken.
  • Bij Animal Association International, oftewel Stichting AAI, kun je ook zoeken naar een trouwe viervoeter in nood. Deze honden komen uit het buitenland.
  • Organisatie Verhuisdieren zet zich in om honden aan de juiste bazen te koppelen. Net zo graag als dat jij een fijn thuis wilt bieden, willen zij controleren dat het dier ook echt naar een goed huis gaat.

Wat kost het om een hond te adopteren?

De kosten die je hebt bij het adopteren van een hond, hangt af van de stichting, het soort hond en zijn leeftijd. Zo kost het bij de Dierenbescherming minimaal 192,50 euro om een hondje van zes maanden oud te adopteren. Een hond die je adopteert moet gechipt en gevaccineerd zijn.

Let op: de tarieven kunnen jaarlijks veranderen.

Wat als het even niet lukt?

Vind je het opvoeden van een hond moeilijker dan je dacht? Een geadopteerde hond heeft tijd nodig om te wennen aan zijn nieuwe mensen en zijn nieuwe huis. Gedragsverandering is dus heel normaal. Vaak kun je de organisatie waar je je hond adopteerde om advies vragen, of zoek de hulp van een hondentrainer en gedragstherapeut. Geef het dus niet op! Dat is dubbel zo verdrietig voor de hond die weer wordt verlaten

3/5 - (2 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook