3

Waterwerk: droog blijven zit er niet in

Sommige honden doe je geen groter plezier dan met een flinke zwempartij. Sinds enkele jaren komt waterwerk voor honden, als hondensport, meer in de belangstelling. Wat is waterwerk nu eigenlijk

Indien waterwerk als sport op zich wordt beoefend dan worden de honden doorgaans getraind om verschillende voorwerpen vanuit het water naar de kant te brengen. Met als uiteindelijk doel een kleine boot en een drenkeling te redden.Verschillende waterwerk-disciplines Waterwerk bestaat er in verschillende vormen en varianten. Van oudsher werden er bepaalde rassen voor reddingswerk in en op het water ingezet. Dit waren de grote rassen zoals de New Foundlander, de Landseer ECT en de Leonberger. De training van deze honden is er op gericht om drenkelingen te redden waarbij de drenkeling door de hond vanuit het water naar de kant wordt getrokken. Maar andersom kan ook: vanaf de kant brengt de hond een reddingsboei naar de drenkeling die te water is geraakt.

Binnen de al vele jaren bestaande internationale reddingshondensport (IRO) vormt waterwerk, naast zoeken naar slachtoffers op land en in puin, een specifiek onderdeel waarvoor een apart certificaat kan worden behaald. Ook hier worden honden getraind om drenkelingen te redden, waarbij de honden niet alleen vanuit een boot, maar ook vanuit helikopters worden ingezet.

Binnen de jachthondentraining is waterwerk een onderdeel van de hele training. Bij deze trainingen wordt de honden geleerd om wild of dummy’s uit het water te halen, in moeilijkheid variërend van zichtbare meervoudige apporten tot zogeheten ‘blinde’ apporten waarbij de hond op zoek moet gaan naar een apport dat in het water ligt welke hij niet heeft zien vallen. Ook worden jachtenhonden over (breed) water gestuurd, waarna ze aan de overkant van het water op land zelfstandig op zoek gaan naar wild of een dummy.

Een andere vorm van waterwerk betreft specifiek de waterhonden, zoals de Spaanse en Portugese waterhonden. Deze vorm van waterwerk is er op gericht om vissers te assisteren. De honden moeten vanaf de boot kunnen werken om allerlei voorwerpen uit het water te halen en aan boord te brengen. De waterhonden helpen tevens bij het uitzetten en binnenhalen van de vissersnetten. Deze honden kunnen vaak ook duiken en onder water zwemmen!

Tekst: Christel Holtrop

Het hele artikel lees je in Onze Hond 2019/5. Wil je nooit meer iets missen van Onze Hond? Neem dan een abonnement.

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook