Vanaf start normenmatrix: groen vinkje op stamboom, rode kruis verdwijnt

Om het verschil tussen stamboomhonden en niet-stamboomhonden nog beter tot uitdrukking te laten komen, geven we vanaf de start van de normenmatrix en voor die rassen waarvoor het ingeregeld is, met een groen vinkje op de stamboom aan dat de hond niet alleen voldoet aan de algemene regels voor het fokken van rashonden, maar ook aan de door de rasverenigingen geadviseerde gezondheid- en gedragsnormen in de normenmatrix.

Aanvankelijk was het plan om ook te werken met een rood kruis (de hond voldoet niet aan (een van) de normen). Daarmee leek echter het oorspronkelijke doel van de normenmatrix en het stimuleren van de goedwillende fokkers in het geding te komen. Het rode kruis wordt als erg negatief ervaren, zodat men de stamboom dan eigenlijk
liever helemaal niet meer wil en van registratie afziet. Bovendien was bij het rode kruis niet zichtbaar waarom de hond een rood kruis kreeg. Was dat omdat de reu net een paar dagen te jong was bij de dekking, omdat er één screening-onderzoek nog niet beschikbaar was bij de dekking? Of omdat één van de ouderdieren net niet aan één van de andere normen uit de matrix voldeed? Ook kan een hond met een ‘rood kruis’- stamboom op latere leeftijd alsnog voldoen aan alle geldende normen en zo dienen als ouderdier voor toekomstige generaties. Tot slot was er nog volop discussie over de toevoeging van bepaalde normen voor bepaalde rassen.

Rood kruis vervalt

Gezien bovenstaande en de reacties van onze fokkers en verenigingen hebben we besloten het rode kruis te laten vervallen op de stambomen. Bij de online dekaangifte op MijnRvB blijven de meldingen in het systeem, dat een combinatie op dat moment niet voldoet, wel gewoon zichtbaar voor de fokker. Vanaf de start van de normen- matrix en voor die rassen die ingeregeld zijn gaan we het groene vinkje gebruiken en de zin: ‘Deze hond is gefokt volgens en de ouderdieren voldoen aan de vastgestelde gezondheids- en welzijnsnormen voor het ras.’ Daarvoor moet men natuurlijk wel aan alle normen voldoen. De stambomen kunnen niet aangepast worden daarna, ook als men later toch aan de voorwaarden voldoet. Voldoet men niet aan de normenmatrix, dan ontvangt de fokker de ‘gewone’ stamboom zonder toevoeging. Voor alle rassen blijft natuurlijk gelden: niet voldoen aan de BWG-regels voor inteelt betekent geen stambomen.

 

Deel dit bericht

Bekijk ook