fbpx
Hond vakantie

Op vakantie met je hond: waar moet je op letten?

We houden van honden – en we weten dat jij dat ook doet. Dat jij je hond mee op vakantie wil nemen, begrijpen we dan ook maar al te goed. Maar kan dat wel; kamperen, op citytrip of een weekend weg met je hond? Jazeker! We geven je enkele tips.

Je hond in de auto of het vliegtuig

Ga je met de auto op vakantie? Als je hond op de achterbank zit, is het belangrijk om hem met een hondenautogordel vast te zetten. Maak de gordel nooit vast aan de halsband. Als je je hond achterin de auto vervoert, zorg dan voor een hondenrek of een veilige autobench. In Nederland is het niet verplicht om je hond vast te zetten in de auto, maar veilig is het wel. In sommige Europese landen, zoals Duitsland, is het echter wél verplicht.

Als je met het vliegtuig gaat, is het belangrijk om de website van de luchtvaartmaatschappij te bekijken. Sommige luchtvaartmaatschappijen accepteren bepaalde hondenrassen niet. Ook hebben zij vaak eigen regels voor het vervoeren van de hond in de cabine, als ruimbagage of als luchtvracht.

Waar slaapt je hond op de camping?

Kamperen is een ideale manier van vakantie houden, ook voor je hond. Je bent lekker in de natuur en er is volop ruimte en vrijheid. Op veel campings in Europa zijn honden van harte welkom. Helemaal fijn is het als er speelvelden, douches en stranden voor jouw viervoeter zijn.

Maar waar slaapt je hond dan op een camping? Het liefst dicht bij jou. Dat voelt voor hem het meest vertrouwd en levert dus geen stress op. Leg bijvoorbeeld een mandje in de voortent of in de caravan, maar laat hem liever niet buiten of in een aparte tent of caravan slapen.

Citytrip of strandvakantie met je hond?

Met je hond naar zee is heerlijk! In veel plaatsen hebben ze huisdiervriendelijke vakantiehuizen. Voor je hond is het fijn als je niet in de zomermaanden naar het strand gaat. Allereerst omdat dit voor je hond al snel te heet is, maar ook omdat veel stranden dan niet toegankelijk zijn voor honden. Voor een citytrip geldt dat het belangrijk is dat je hond sociaal is en goed om kan gaan met drukte. Dan kun je makkelijk een hotel, Bed & Breakfast (B&B) of vakantieappartement in de stad boeken.

Wat neem je mee op vakantie met honden?

Vergeet in ieder geval niet:

  • Hondenpaspoort (die koop je bij de dierenarts) en eventueel gezondheidsverklaringen
  • Waterbak en voer
  • Halsband en riem
  • Een hondendeken en/of een mandje
  • Tekentang en eventueel producten ter voorkoming van teken, zandvliegjes en hartworm
  • Telefoonnummer van een dierenarts op locatie
  • Poepzakjes

Vaccinaties voor je hond

Naast een chip en een hondenpaspoort moet je hond een vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) hebben om mee op vakantie te kunnen. Soms is ook een aanvullende bloedtest of een behandeling tegen wormen nodig.

Niet alle hondenrassen welkom op vakantie

Er zijn landen die extra eisen stellen aan het reizen met bepaalde hondenrassen, of ze zelfs verbieden. Een voorbeeld is de Pitbull, die in veel landen niet welkom is. In Frankrijk en Duitsland mogen ook (kruisingen van) de American Staffordshire Terriër en Staffordshire Bull Terriër het land niet binnen of worden er zware eisen aan gesteld. In Frankrijk geldt dat ook nog voor de Mastiff, Boerboel en Tosa. Controleer daarom de eisen van je vakantieland.

Omgaan met warmte

In sommige landen kan het erg heet worden. Tips voor verkoeling voor je hond vind je hier https://www.onzehond.nl/informatief/hoe-houd-je-je-hond-koel-in-de-zomer/

5/5 - (1 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook