survival met de hond

Survivallen met je hond!

Dogsurvival is hot and happening! Door het hele land worden er wedstrijden georganiseerd voor jou en je hond. Dit soort wedstrijden zijn al veel langer bekend voor mensen; zij zijn afgeleid van de trainingsprogramma’s van het leger. Sinds een aantal jaar is het dus ook mogelijk om te bikkelen met jouw hond!

Het doel is om samen met je hond zo snel mogelijk een parcours af te leggen. De afstand kan per Dogsurvival verschillen, maar deze ligt meestal rond de vijf kilometer. Tijdens die vijf kilometer is het de bedoeling de verschillende hindernissen te overwinnen, de hindernissen moeten door zowel jezelf als de hond genomen worden. Samenwerken is dus heel belangrijk! Wat voor hindernissen er staan, hangt volledig af van de organisatie. Het voordeel hiervan is dat het per Dogsurvival verschilt welke hindernissen er zullen zijn. Een aantal voorbeelden zijn: tijgeren onder een net door, samen op een vlot naar de overkant, met de hond in de kruiwagen een stuk lopen en een glijbaan die uitkomt in het water.

Topsport?
Een Dogsurvival afleggen klinkt als topsport, echter kan het ook op recreatief niveau beoefend worden. Een topconditie is dus niet nodig wanneer er alleen voor het plezier mee gedaan wordt. Wanneer er naast dit plezier ook voor de winst gegaan wordt, dan is een goede conditie natuurlijk wel erg belangrijk. Bij de meeste Dogsurvivals zijn er twee tot vier klassen waar in mee gedaan kan worden, atleten, open klasse, recreanten en de groepen. Bij de atleten is het verplicht het parcours rennend af te leggen, hier gaat het dus om de snelle dames en heren. De open klasse is bedoeld voor de snellere recreanten, deze klasse is handig wanneer het hele parcours rennen nog geen optie is. In de recreanten klasse staat gezelligheid en plezier voorop, in deze klasse mag er dus de tijd genomen worden om het parcours af te leggen. De groepen klasse is vanzelfsprekend bedoeld voor groepen. In deze groepen van vier tot zes deelnemers staat samenwerking hoog in het vaandel. Vaak hebben deze groepen een gelijksoortig ras, wat het erg leuk maakt om naar te kijken.

De bikkels aan het woord
De hindernissen tijdens een Dogsurvival zijn geen objecten die tijdens het dagelijkse ommetje te vinden zijn. Het is dus erg belangrijk om met je hond te oefenen. Joke Brands doet regelmatig met haar Cane Corso mee met een Dogsurvival. Zij geeft aan dat het heel belangrijk is om je hond en jezelf goed te kennen en de hond zijn grenzen te respecteren. Deze grenzen leer je kennen door veel te oefenen. Ze oefent zelf door hun conditie hoog te houden, dit doet ze door samen lange wandelingen te maken, te steppen en te zwemmen. Ook oefent ze met haar hond door over dingen heen te lopen/klimmen, onder dingen door te kruipen, de hond op te tillen en voor hen het állerleukste: door moddersloten heen baggeren! Als Joke een nadeel zou moeten noemen, dan is dat de enorme populariteit van deze sport. Hierdoor is het namelijk altijd erg druk bij de wedstrijden, dit geeft soms stress bij de honden. Joke heeft nu negen keer een Dogsurvival gedaan, waarbij zij deelnam in de recreanten klasse. Ook heeft ze een aantal keer meegedaan met een groep Cane Corsoeigenaren, genaamd Cane Corso Power.

In deze Cane Corsogroep zit ook Gerrit Diep met zijn Cane Corso Steve en sinds kort ook Seadra. Ook Gerrit vindt vertrouwen en samenwerking een van de belangrijkste dingen die Dogsurvival leuk maakt. Wanneer Gerrit en Steve bij een hindernis komen die ze niet willen doen, dan slaan ze die gewoon over. Daar trainen ze dan voor de volgende keer harder voor. Een hindernis overslaan kost strafseconden of je moet een vervangende opdracht doen, maar zo houd je het wel leuk voor je hond. Een hindernis die voor Gerrit en zijn honden lastig is, is wanneer ze vanaf een hoge waterkant het water in moeten. Krijg dan maar eens een grote Cane Corso met je mee! Voorbereiding zit bij Gerrit met name in het opbouwen van een vertrouwensband. Tijdens wandelen en hardlopen maakt hij ook gebruik van dingen die hij tegenkomt onderweg. Iets waar Gerrit soms tegenaan loopt, is dat hij natuurlijk een grote hond heeft, niet elke hindernis is bedacht met een grote hond in het achterhoofd. Ondanks dat heeft Gerrit al minstens 15 keer met plezier meegedaan!

Janneke Timmer loopt ook regelmatig een wedstrijd met haar Vizsla genaamd Ayla. Na haar trainingen in de jachthondensport zocht zij iets anders waar ook samenwerking hoog in het vaandel staat. Ze kwam via een kennis bij Dogsurvival terecht en ze is sinds vorig jaar naar eigen zeggen verslaafd. Wat Dogsurvival zo leuk maakt volgens Janneke is dat je actief buiten bezig bent, de uitdagingen van de verschillende hindernissen maken het heel afwisselend. Maar het allerbelangrijkste is dat Ayla het helemaal geweldig vindt. Qua veiligheid zit het volgens Janneke wel goed. Er wordt naar haar idee heel goed nagedacht over de hindernissen en je mag altijd een hindernis overslaan wanneer iets te spannend is of niet lukt. Janneke en Ayla doen mee in de open klasse, ze gaan voor de snelheid! De meest lastige oefening vindt Janneke het onder een net door kruipen. Ayla draagt namelijk een tuig, wat telkens blijft haken. Elkaar helpen is hierin erg belangrijk, Janneke help Ayla over en door de hindernissen heen en Ayla helpt Janneke tijdens het hardlopen door in het tuig te hangen. Een goed team dus!

Ook Josry Lanting heeft het Dogsurvivalvirus flink te pakken. Met zijn hond Noedels dingt hij mee in de top in de atleten klasse. Op 23 september 2017 in Delft mocht hij zelfs de eerste plek innemen op het podium. Wat Dogsurvival zo leuk maakt volgens Josry is dat elke organisatie het anders organiseert en andere hindernissen heeft. Dit zorgt er voor dat het elke keer weer spannend en uitdagend is voor hem en Noedels. Het allerleukste is om zo hard mogelijk over alle hindernissen heen te gaan, Josry zegt dat het Noedels niet hard genoeg kan! Naast regelmatige en succesvolle deelnemer is Josry ook bestuurslid van Dogsurvival Zeewolde, van waaruit elk jaar een Dogsurvival wordt georganiseerd.

Organisatie aan het woord
Achter zo’n evenement zit natuurlijk een hele organisatie. Ik sprak met Miranda Ruiter van Dogsurvival Zeewolde over wat haar ertoe heeft gebracht dit te gaan organiseren. Miranda was ‘hooked’ toen zij samen met een groep Agility cursisten mee ging naar een Dogsurvival in Barendrecht. Even later dacht Miranda samen met Judith Voost dat zij dit ook zouden kunnen organiseren in het mooie groene Zeewolde. Elk jaar begin juni organiseren ze een Dogsurvival in de mooie bossen van Staatsbosbeheer in Zeewolde. Dit jaar hebben zich 500 (!) deelnemers ingeschreven voor de editie van 7 juni 2018, welke binnen 30 uur was uitverkocht. Deze deelnemers lopen een parcours van ruim 5 kilometer met daarin 15 hindernissen.

Veiligheid
Volgens Miranda zien sommige hindernissen er gevaarlijk uit. Als organisatie proberen wij hindernissen te bedenken die niet altijd even makkelijk zijn, zo hebben wij bijvoorbeeld een glijbaan het water in. De hond moet op de schoot van de deelnemer en zo glijden ze dan samen naar beneden. Sommige mensen vinden dit een geweldige hindernis terwijl anderen deze graag overslaan. Uiteraard staat veiligheid voorop bij ons. Zelf testen wij ook diverse keren de hindernissen en kunnen wij nog ter plekke aanpassingen doen. Ook moeten onze vrijwilligers soms voor de veiligheid van de hond kiezen. Als een hond vol in de negatieve stress zit vanwege een hindernis, dan kan er ingegrepen worden door de vrijwilliger. Daarom adviseren wij ook dat mensen thuis gaan oefenen. Oefenen met hardlopen, zwemmen, kruipen, tillen, je hond op bewegende ondergronden laten lopen en staan. Door vertrouwen te creëren tussen handler en hond is de kans op ongelukken vrij klein.

Iets waar de organisatie nog tegenaan loopt, is het werven van voldoende vrijwilligers. Op een wedstrijddag zijn er ongeveer 70 vrijwilligers nodig om de boel gestroomlijnd te laten verlopen. Gelukkig neemt de populariteit steeds meer toe, waardoor er hopelijk ook meer vrijwilligers willen komen helpen. De barbecue achteraf is in ieder geval al een goede reden om mee te helpen!

Voor wie?
Door de verschillende klassen is het voor iedereen mogelijk om mee te doen. De reglementen zijn per Dogsurvival verschillend. Bij Dogsurvival Zeewolde moeten de menselijke deelnemers minimaal 16 jaar oud zijn. Voor de honden tot 15 kilo geldt een minimumleeftijd van 1 jaar oud, boven de 15 kilo moet een hond minimaal 18 maanden zijn om mee te kunnen doen. Geen enkel ras wordt uitgesloten, wel is er een keuring vooraf op gezondheid van de hond. Sommige organisaties organiseren een speciale Kids/Mini Run voor de jongere deelnemers. Er staat dus niets in de weg om heerlijk door de modder te kruipen met je hond!

Meer weten? Voor de komende evenementen kun je kijken op: www.facebook.com/dogsurvival/

Tekst: Anne Dame. | Foto’s: Peter Hoek en Ad Schot.

Deel bericht

Bekijk ook