Sabi - Hond van de maand

Sabi de ‘American Indian Dog’

Veertien jaar geleden werd Sabi geboren in de Song Dog Kennels in Oregon. Fokker van Sabi is Kim La Flamme wiens levenswerk is, zoals hij zelf zegt, de American Indian Dog zo zuiver mogelijk in stand te houden en te behoeden voor veranderingen zoals we bij veel rassen zien. Het is dan ook – bewust – geen erkend ras in Amerika. Wie meer over dit boeiende ras met dito geschiedenis wil lezen doet er goed aan de website van Song Dog Kennels te bezoeken. De kennel is vernoemd naar de bijnaam van het ras, de honden hebben tijdens het jagen, wat een van hun oorspronkelijke taken was, een hoge stem, alsof ze aan het zingen zijn.

Sabi is de eerste AID van Jolanda de Graaf. Na haar Siberische Husky wilde ze een hond die geschikt was voor meer hondensporten en zij las in Onze Hond een artikel over de AID. Het Husky-achtige uiterlijk aangevuld met nog wat Coyote-achtige trekjes sprak haar aan. Maar zeker ook de beschrijving van dit veelzijdige ras, die van oorsprong de Indianen op alle gebieden assisteerde. Na zich eerst goed te hebben georiënteerd kwam ze uiteindelijk bij Kim La Flamme terecht waar ze werd goedgekeurd om een pup te mogen importeren.

Sabi 2Toen Sabi acht weken oud was vloog Jolanda naar Amerika om Kim en zijn honden te ontmoeten, en Sabi op te halen. Dat de AID een echte ‘primitieve’ hond is, was direct te merken. Sabi was als kleine pup al super leergierig, en dan maakt een hond niet per se makkelijker te trainen. Slim en onafhankelijk was ze, eigenschappen die de Coyote goed van pas komen, maar waar de hondeneigenaar even mee moet leren schakelen. Dat schakelen kwam helemaal goed, want Jolanda en Sabi zijn actief geweest in zowat alle hondensporten met heel veel plezier. Jolanda ging met de kleine Sabi voor de socialisatie met een bevriende uitlaatdienst mee, en rolde zo in die wereld. Nu heeft ze haar eigen uitlaatdienst, en Sabi, inmiddels veertien jaar oud, loopt nog elke dag met de groep mee.

Jolanda vertelt dat ze ontzettend veel van Sabi heeft geleerd over hondengedrag. Sabi heeft een heel zelfverzekerde uitstraling, en zelfs op deze hoge leeftijd hebben alle honden die meewandelen respect voor haar; geen hond zal het in zijn hoofd halen haar omver te lopen. Sabi kan enorm goed hondengedrag lezen, en is daarbij altijd een grote hulp en leermeester geweest voor Jolanda. Zo kan Jolanda aan Sabi’s gedrag en benadering van een vreemde hond al zien hoe die hond is. Op driejarige leeftijd kwam Sabi ook al voor de camera, maar nu verdient deze krasse bejaarde dame weer een plaatsje in het blad waaraan ze haar mooie leven in Nederland te danken heeft.

Tekst en foto’s: Hannie Warendorf

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook

De winkels zijn dicht, wat nu?

Neem een voordelig abonnement!

De lenteactie! Neem nu een 2-jarig abonnement en betaal €68,95,- in plaats van €112,-!

Een magazine vol prachtige hondenrassen, inspirerende artikelen, tips en meer.