Little,Puppys,Golden,Retriever,,Running,Around,,Playing,In,The,Summer

Raad van Beheer volop in de media over coronapups

De enorm toegenomen vraag naar honden als gevolg van de aanhoudende lockdownmaatregelen, leidt tot impulsaankopen en speelt de malafide hondenhandel in de kaart. Daarom probeert de Raad van Beheer het publiek zo veel mogelijk voor te lichten over de verantwoorde aanschaf van een stamboompup – een pup uit een goed nest, maar je moet wel even geduld hebben. Bekijk hier de belangrijkste media waarin wij de afgelopen tijd ons verhaal deden.

Het Financieele Dagblad

In Het Financieele Dagblad van 23 december jl. vertelt directeur Rony Doedijns in het artikel ‘De pandemie-puppy is niet aan te slepen’: ‘Er is in Nederland veel vraag naar honden. De meerderheid van onze fokkers heeft één of twee nestjes per jaar. Daarnaast heb je beroeps- matige kennelhouders, met look-alikes zonder stamboom. Maar het is niet genoeg.’ Volgens Doedijns komen er ‘vrachtwagens vol puppy’s legaal én illegaal Nederland binnen, uit met name Oost-Europa’.

‘Spraakmakers’ NPO Radio 1

Op 18 en 19 januari jl. besteedde het radioprogramma ‘Spraakmakers’ uitgebreid aandacht aan de toegenomen vraag naar pups. Onder meer de Raad van Beheer en de Nederlandse Labrador Vereniging komen aan het woord. Directeur Rony Doedijns: ‘De vraag naar puppy’s is verdubbeld in het afgelopen jaar. Onze fokkers voeren een strikt beleid, en geven niet zomaar pups aan iedereen mee. Zij doen het niet voor het geld. Dan worden de wachttijden natuurlijk wel lang.’ Doedijns ziet dat er handelaren in het gat duiken, die het wel voor het geld doen. Mensen willen niet wachten en komen bij deze malafide handel terecht. Doedijns: ‘Die pups komen veelal uit het buitenland, uit landen waar men het niet zo nauw neemt met welzijn en gezondheid.’

NRC Handelsblad

In NRC Handelsblad verscheen op 22
januari jl. het artikel ‘Honden op het (thuis)kantoor’, waarin Rony Doedijns ingaat op de enorme toename van pupver- koop: ‘Veel mensen die altijd al een puppywens hadden, hebben er nu de tijd voor. Dat zien we landelijk, maar ook internationaal. Fokkers van populaire hondenrassen, zoals labradors, hebben wachtlijsten van wel een jaar.’ Nu de vraag naar puppy’s zo is toegenomen, heeft Doedijns zo zijn eigen redenen tot zorg: de toename van illegale import. “Nederland loopt internationaal voorop in dieren- welzijn, maar tegelijkertijd komen er vrachtwagenladingen puppy’s, naar schatting tachtigduizend per jaar, uit Oost-Europa binnen. En daar wordt niet op een verant- woorde manier geld mee verdiend.”

Sociale media

Naar aanleiding van een publicatie in het AD van 6 januari jl. over de malafide hondenhandel wezen wij onder andere via sociale media op de veilige keus voor een stamboomhond: ‘Daar waar we al bang voor waren wordt steeds duidelijker zichtbaar. Ondanks alle waar- schuwingen blijft men pups uit broodfok en malafide handel aanschaffen. De fokkers van stamboomhonden, die aan allerlei eisen moeten voldoen, blijven verant- woord fokken en pupkopers selecteren. Juist nu: kies je pup verstandig en heb geduld! Een stamboomhond is en blijft een verantwoorde, verstandige keuze.’

Tekst afkomstig van Raad van Beheer.

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook