Dental,Check,-,Jack,Russell,Terrier

Pup in huis? Werk mee aan de aanpak van malafide hondenhandel

Het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht is in 2020 een onderzoek gestart naar het wisselpatroon van de snijtanden bij honden. Dit kan van grote betekenis zijn bij het tegengaan van import van te jonge puppy’s naar Nederland en daarmee het tegengaan van malafide hondenhandel. Zowel fokkers als nieuwe pup-eigenaren worden opgeroepen mee te helpen met dit onderzoek.

Het doel van het onderzoek is het in kaart brengen van de leeftijd waarop bij pups van verschillende rassen de snijtanden doorkomen en wisselen. Aan de hand van de onderzoeksresultaten probeert het expertisecentrum een betrouwbare methode te ontwikkelen voor het inschatten van de leeftijd van een pup. Deelname van honden met een stamboom van de Raad van Beheer is heel waardevol, omdat de geboortedatum van deze dieren betrouwbaar is. Inmiddels is van 200 pups het wisselpatroon in kaart gebracht. Voor een goed beeld van de variatie tussen rassen en binnen een ras zijn nog meer honden nodig.

Doorkomen tanden
Om een reëel beeld te krijgen van de variatie in het doorkomen van het melkgebit (snijtanden en hoektanden), vraagt men fokkers met een nest om tweemaal per week een foto te maken van het gebit van iedere pup in de periode vanaf de doorbraak van het eerste tandelement tot doorkomst van alle snij- en hoektanden. Het doorsturen van de foto’s kan eenvoudig via WhatsApp.

Wisselen snijtanden
Nieuwe pup-eigenaren kunnen vervolgens waardevolle informatie leveren over het wisselen van de snijtanden. Tussen de 10 en 20 weken vindt het wisselen plaats. Ook dan kunnen eenvoudig twee foto’s per week via WhatsApp worden doorgestuurd om het wisselen in beeld te brengen. In samenwerking met de Raad van Beheer heeft het Expertisecentrum Genetica flyers gemaakt die fokkers aan de nieuwe pup-eigenaren kunnen meegeven. De buitendienstmedewerkers nemen deze flyers mee tijdens het chippen van de pups.

Aanmelden
Zowel fokkers als nieuwe pup-eigenaren kunnen zich aanmelden voor het onderzoek via www.diergeneeskunde.nl/leeftijdsbepaling.

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook