shutterstock_1783372871

Plasvlekken op het gazon verminderen

Wat erin gaat; inderdaad: dat komt er ook weer uit. Bijvoorbeeld in de vorm van urine, dat lelijke plasvlekken kan vormen op je gazon.

Gazonschade door hondenurine wordt veroorzaakt door de hoge concentratie stikstof en zouten in de urine van de hond. Hoewel stikstof goed is voor je gras – het is het belangrijkste ingrediënt van de meeste meststoffen – kan te veel van het goede slecht zijn voor je gazon. Als urine vaak op dezelfde plek wordt gedeponeerd, kan het je gras verkleuren. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om te voorkomen dat er gele vlekken ontstaan.

1. Verdun de stikstof met water
Als stikstof wordt verdund, kan het fungeren als een meststof voor je gras, maar in de urine van je hond is het te geconcentreerd en kan het een nadelig effect hebben. Nadat de hond heeft geplast, giet je water op de plek. Dit verdunt de stikstof en beperkt de schade aan het gazon.
2. Creëer een speciale toiletruimte
Om de schade van hondenurine te beperken kun je de hond aanmoedigen om telkens op dezelfde plaats te urineren. Doe hem aan de lijn, neem hem mee naar een specifiek deel van de tuin en moedig hem aan om daar zijn behoefte te doen – dit kan een plek zijn met stenen of compost die niet door urine wordt vernield. Beloon de hond met een traktatie direct als hij plast in het aangewezen gebied.
3. Moedig de hond aan om meer water te drinken
Het is belangrijk dat je de hond aanmoedigt om de hele dag door voldoende water te drinken. Het spreekt voor zich dat een goede hydratatie belangrijk is, ook voor je hond. Door meer water te drinken zal zijn urine verdunnen, waardoor er minder kans is op stikstofverbranding en verkleuring van het gras.
4. Zoek een resistent gras
Er zijn veel verschillende soorten gras verkrijgbaar die minder gevoelig zijn voor hondenurine. Ook sterk gras kan verbranden en verkleuren, maar sterke grassoorten blijven langer mooi en herstellen sneller. Een ander alternatief is om over te schakelen op kunstgras, maar inderdaad: daar moet je van houden.
5. Gazonherstelbehandeling
Een gazonherstelbehandeling helpt om de stikstof en zouten uit het gras te spoelen en de wortelgroei te stimuleren. Meststoffen bevatten vaak enzymen en zuren die helpen verbranding van het gazon door urine te voorkomen. Echter: sommige stoffen kunnen maagklachten veroorzaken als ze door onze huisdieren worden geconsumeerd. Nadat je het gazon hebt behandeld, is het belangrijk het product van het gras en de bladeren af te spoelen. Dit maakt het veiliger voor je huisdieren.

Deel bericht

Bekijk ook