paarden en honden

Paarden en honden

Niet alleen wij mensen vinden het heerlijk om de natuur in te trekken, ook onze dieren worden gelukkig van de boslucht in hun neus of de zeewind door hun vacht. Honden vinden het heerlijk in het bos of op het strand, maar ook ruiters met hun paarden voelen graag zout zand of een bospad onder hun hoefjes. Maar soms, als die hoefjes en hondenpootjes elkaar tegenkomen, gaat het mis. 

In veel natuurgebieden zijn zowel honden als paarden toegestaan en niet zelden bevinden  hondenloslooproutes zich in de buurt van ruiterroutes. Wordt jouw hond dusdanig ‘geplaagd’ door zijn jachtinstinct dat je niet weet of je hem onder controle kunt houden? Is hij agressief naar paarden of kan hij de verleiding niet weerstaan ze na te jagen? Houd hem dan aan de lijn. Najagen is namelijk zelfbelonend gedrag: het is leuk en daarom kunnen veel honden de verleiding niet weerstaand. Afleren is erg lastig en bestaat er voornamelijk uit om te voorkomen dat de hond een succeservaring opdoet en dus ‘leuk’ kán najagen.

Najagen

Wanneer je een hond wilt leren dat hij geen paarden mag najagen, is de gebruikelijke strategie om dat af te leren: de hond belonen als hij niet najaagt en de paarden ‘netjes’ negeert. Geef hem wat lekkers elke keer als hij je aankijkt. Helaas zul je er bij sommige honden vanuit moeten gaan, dan het najagen weer begint zodra jij uit het zicht bent, of zodra de hond de kans krijgt om zijn hobby weer op te pakken. Omdat het gedrag tot levensgevaarlijke situaties kan leiden, houd je de hond dus aangelijnd. Eventueel kun je hem ook een muilkorf aandoen. Straffen tijdens het najagen is haast onmogelijk, omdat de hond op dat moment iets doet waar hij nu eenmaal dol op is. Daar komt bij dat jij in de regel op veilige afstand bent en jouw hond heel goed weet dat jij hem toch niet bij kunt houden. 

Stilstaan en vertrouwen bieden

Onder lezers van Onze Hond zijn wellicht ook paardenmensen. Wat doe je als een (jouw) paard wordt lastiggevallen door een vreemde hond? Als ruiter kun je dan het best halthouden. Wanneer het paard stilstaat verdwijnt bij de hond de prikkel tot najagen en is de kans dat de rust terugkeert veel groter dan wanneer het paard in beweging blijft. Als het lukt, ga dan naast je paard staan. Het is heel waarschijnlijk dat jouw nabijheid hem het vertrouwen biedt de ‘aanval’ van de hond te weerstaan, of ervoor zorgt dat de hond zijn gedrag staakt. De kans is groot dat schreeuwen naar de hond niet helpt, vaak wakkert dat de lust tot aanvallen en bijten alleen maar aan en bovendien zal je paard bepaald niet rustiger worden van jouw geschreeuw. Steek je energie in het kalmeren van je paard: hoe rustiger die blijft, hoe groter de kans is dat de hond zijn ‘spel’ staakt. Als er echt gebeten wordt, kan het noodzakelijk zijn de hond met gepast geweld te verjagen, maar wees hier buitengewoon voorzichtig mee en pas ook op dat je zelf niet gebeten wordt. Maak, als het je lukt, met je mobiele telefoon foto’s van de hond of vraag iemand het gebeuren te filmen. Het verzamelen van bewijslast kan het veel gemakkelijker maken om later eventuele schade op de eigenaar van de hond te verhalen.

5/5 - (1 stemmen)

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook