Puppy,Border,Collie,Gives,Paw

Linkspotigen zijn emotioneler en reactiever

Maakt het enig verschil of een mens links- of rechtshandig is of dat een hond zijn linker- of rechterpoot gebruikt bij het hanteren van bepaalde objecten?

Linkshandige mensen blijken over het algemeen namelijk moeilijker om te kunnen gaan met stressvolle situaties en sneller emotioneel te reageren op iets.
Er wordt dikwijls gedacht dat mensen en honden heel verschillend zijn als het gaat om de effecten van links- of rechtshandigheid. Nu er meer onderzoek gedaan wordt naar de invloed van de voorkeurspoot van honden komt er echter ook meer interesse in de vraag of het mogelijk is voorspellingen te doen over het gedrag van de hond op basis van zijn gebruik van de linker- of rechterpoot.
Om deze vraag te beantwoorden hebben enkele wetenschappers in Noord-Ierland onlangs een groep honden in een asiel getest. Dit leek hen een geschikte onderzoeksgroep, aangezien honden die net in een asiel zijn beland vaak veel emotie vertonen terwijl zij proberen hun weg te vinden in de nieuwe, onbekende omgeving.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat de honden die voornamelijk hun linkerpoot gebruikten bij het hanteren van een Kong gevuld met lekkers, gestresster en emotioneler waren en meer moeite hadden zich aan te passen aan de nieuwe omgeving. De onderzoekers concludeerden: ‘Het lijkt erop dat een voorkeur voor de linkerpoot gekoppeld kan worden aan een negatievere gemoedstoestand, een meer reactieve copingstijl, en aan meer problemen bij het zich aanpassen aan nieuwe situaties.’

Bron: Barnard, S., Wells, D.L., & Hepper, P.G. (2018).
Laterality as a predictor of coping strategies in dogs entering a rescue shelter. Symmetry (10).

Deel bericht

Bekijk ook