Hond Leon

Leon de bedwantsen detectiehond

In landen als Amerika is de ‘bedbugs dog’ een heel normaal gegeven. Maar in Belgie en Nederland, is zo’n speurhond nog vrijwel onbekend. Helaas zijn bedwantsen ook in deze landen aan een serieuze opmars bezig. Vooral hotels, maar ook particuliere woningen, studentenhuizen, rust- en zorghuizen en opvangcentra komen in aanraking met bedwantsen.

Een bedwantsen detectiehond?
Bedwantsen zijn zo’n 3-5mm groot en ze zijn dus met het blote oog zichtbaar. Toch zijn ze uitermate moeilijk op te sporen want ze houden van donkere plaatsen. Bedwantsen verschuilen zich in hoekjes en kiertjes, in de naden van de matras, tussen spleten van de lattenbodem, langs de achterkant van meubilair of zelfs achter het behang of achter plinten.

Voor ons mensen zijn dit moeilijk te controleren plaatsen. Een gespecialiseerde technicus is met het controleren op de aanwezigheid van bedwantsen al gauw een uur per kamer bezig. Een getrainde hond kan dit in slechts enkele minuten. ‘Honden hebben een uitstekende neus en werken heel snel’, zegt trainster Sarah. Bestrijding van bedwantsen is een zeer dure aangelegenheid. Daarom gebeurt dit pas wanneer er daadwerkelijk bedwantsen worden aangetroffen. De bedwantsen detectiehond kan daar dus een belangrijke rol in spelen. Onnodig bestrijden kan dankzij de hond vermeden worden.

Preventief opsporen
Vooral hotels zijn erg geïnteresseerd in de inzet van de hond. Momenteel worden invasies vaak pas ontdekt wanneer een hotelgast hiervan melding maakt. Uiteraard is dit geen goede reclame voor het hotel. Voor hen is het cruciaal om bedwantsen in een zeer vroeg stadium op te sporen en te bestrijden, nog voordat hotelgasten hiervan last kunnen ondervinden. Daar de hond zeer snel werkt, is het financieel haalbaar om een volledig hotel op regelmatige basis preventief te controleren. Bovendien kan er door preventief te werken ook bespaard worden op de bestrijdingskosten. Indien de hond regelmatig wordt ingezet, kan men een besmetting in een zeer vroeg stadium ontdekken, vaak voordat verspreiding naar andere kamers gebeurt. Naast hotels werkt Leon ook bij particulieren, want ook zij kunnen bedwantsen in huis hebben. Vaak werden ze meegenomen na een vakantie. Reizigers leggen hun koffers namelijk regelmatig op of onder het bed. Op het moment dat men slaapt, worden de bedwantsen actief en kunnen ze in de koffers terecht komen. Verder vond Leon zelfs al bedwantsen in rusthuizen, opvangcentra en caravans.

Soms een tikkeltje arrogant
Leon heeft op dit moment al enkele duizenden kamers gecontroleerd. Hij is een echte pro. ‘Dit maakt hem soms een tikkeltje arrogant’, lacht Sarah. ‘Sommige kamers zijn erg klein waardoor er bijvoorbeeld niet veel ruimte is tussen het bed en de muur. Wanneer ik dan net op die plaats sta en Leon wil er langs, dan duwt hij met zijn neus tegen mijn benen. Ik moet dan vliegensvlug aan de kant of hij wringt zich langs mij door. Alsof hij wil zeggen: ‘Kom, aan de kant jij’’.

Een hond als collega
‘Laatst waren er techniciens bezig in een hotel waar ik met de hond aan het werk was. Zij controleerden de brandalarmen en hadden hiervoor specifiek gereedschap bij zich. In de plaats van gereedschap heb ik een hond bij me’, aldus Sarah. ‘Al zie ik de hond helemaal niet als gereedschap, maar eerder als een collega. Eentje die nooit slecht gezind is en altijd zin heeft om te werken’. Naast Leon is er binnen het bedrijf nog een tweede hond getraind op bedwantsen en momenteel is er reeds een derde hond in opleiding, welke aan het werk zal gaan met een extra geleider.

Tekst en foto’s: Sarah Schaerlaeckens. Bedwantsendetectiehond.be

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook

De winkels zijn dicht, wat nu?

Neem een voordelig abonnement!

De lenteactie! Neem nu een 2-jarig abonnement en betaal €68,95,- in plaats van €112,-!

Een magazine vol prachtige hondenrassen, inspirerende artikelen, tips en meer.