shutterstock_136124990

Interacties tussen honden en hun wilde soortgenoten

De wolf wordt weer steeds vaker in Nederland gesignaleerd. Steeds meer hondenbezitters vragen zich daardoor af wat hun hond zou doen als deze een keer een wolf tegenkomt tijdens een wandeling. Er is onlangs een interessante studie uitgevoerd op dit gebied, waarbij er gekeken werd naar de interacties tussen honden en coyotes in verschillende Amerikaanse en Canadese gebieden. Coyotes behoren tot de familie van hondachtigen en zijn nauw verwant aan de wolf.

De onderzoekers bestudeerden spontane interacties tussen honden en coyotes met behulp van 35 YouTube-video’s.

In vier van deze video’s vertoonden de coyotes roofdiergedrag ten opzichte van de hond, in elf video’s was er sprake van sociaal spel tussen hond en coyote (beide soorten maakten zeer regelmatig een spelboog) en in negen video’s waren zogenaamde ‘agonositische’ interacties te zien. Dit gedrag komt meestal voort uit onzekerheid over de situatie en vertaalt zich in een mengeling van conflictgedragingen zoals dreigen, terugtrekken en/of verzoenen.

In de overige video’s was er gedrag te zien dat niet geclassificeerd kon worden volgens één van bovenstaande categorieën.

Er blijken dus verschillende manieren te zijn waarop honden en coyotes met elkaar omgaan als zij elkaar tegenkomen. Bovendien was grootte een belangrijke factor; in bijna alle video’s met agonistisch gedrag was de hond groter dan de coyote. Toekomstig onderzoek zal meer duidelijkheid moeten verschaffen over de eventuele gevaren van ontmoetingen tussen honden en hun wilde soortgenoten.

Boydston, E.E., Abelson, E.S., Kazanjian, A., & Blumstein, D.T. (2018). Canid vs. canid: insights into coyote–dog encounters from social media. Human–Wildlife Interactions (12).

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook