Identificatie & Registratie (I&R)

Sinds 1 november verplichte registratie hondenfokkers

De nieuwe regels voor Identificatie & Registratie (I&R) Hond die sinds 1 november gelden, moeten zorgen voor een betere controle op de hondenhandel. In dit nieuwe systeem worden de fokker, importeur, dierenarts of chipper geregistreerd. Het is dan direct duidelijk waar de hond vandaan komt en van wie de hond een chip en paspoort kreeg. Zonder UBN-nummer is het niet mogelijk een nestje of import bij de Raad van Beheer te registreren.

Als fokker van honden moet je je eenmalig registreren, ook als je maar één nestje fokt. De chipper van de Raad van Beheer of de dierenarts mag wettelijk geen honden meer chippen als de fokker geen UBN-nummer heeft. Bedrijfsmatige fokkers moeten zich al langere tijd registreren bij de overheid via een zogenaamd UBN-nummer. Maar nu geldt dat dus ook voor niet-bedrijfsmatige fokkers. De registratie van een niet-bedrijfsmatige fokker heet ook UBN-nummer, maar hoeft niet aan de voorwaarden voor bedrijfsmatige fokkerij te voldoen. Wel zijn er kosten voor de eenmalige registratie die de fokker moet betalen aan de overheid. De UBN-registratie voor niet-bedrijfsmatige fokkers gaat via hetzelfde loket van de RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Heb je als bedrijfsmatige fokker al een UBN voor honden? Dan kun je gewoon dat nummer blijven gebruiken.

De Raad van Beheer adviseert fokkers zich bij de RVO aan te melden als zij vanaf 1 november 2021 een nestje fokken of als zij vanaf die datum pups overschrijven als fokker naar een nieuwe eigenaar. Aanmelden kan via de knop ‘direct UBN-nummer aanvragen’ op de website www.rvo.nl/hond-kopen.

Ook als je een hond importeert zul je je eenmalig via bovenstaande link moeten registreren bij de overheid. Als importeur laat je de eerste registratie van de hond door een dierenarts doen. Dit moet binnen twee weken na aankomst in Nederland gebeuren. De dierenarts registreert de import, chip en het paspoort bij een portaal. Komt de hond uit een derde land en heeft hij geen EU-dierenpaspoort? Dan geeft de dierenarts een EU-dierenpaspoort voor de hond af.

5/5 - (1 stemmen)

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook