animal-blur-canine-485294

Het wassen van je hond

Kleine hondjes, grote hondjes, stop ze in je wasmachine…euhhhhh ik bedoel stop ze in het hondenbad, laat maar lekker draaien, kleine hondjes, grote hondjes ze moeten allemaal schoon zijn! Oeps liet me even meeslepen op de muziek van Trafasie kleine wasjes, grote wasjes……

Terug naar de hondenvacht en het wassen ervan want mag een hond nou wel of niet gewassen worden?! Soms stinkt de hond zo enorm dat de lucht ondraaglijk is omdat hij bijvoorbeeld in een kadaver heeft liggen rollen, of de hond is erg vies nadat hij in een modderige plas heeft gelopen tijdens de wandeling. Laat u de hond dan zo rondlopen of grijpt u in door te wassen?

Vroeger werd er beweerd dat een hond zo min mogelijk gewassen mocht worden want dat was slecht voor de vacht. De talglaag werd aangetast met alle gevolgen van dien.

Tegenwoordig zijn er nog steeds mensen die zeggen dat een hond nooit gewassen mag worden! Maar dit is echt achterhaald. Als er een goede shampoo en conditioner gebruikt wordt die geschikt is voor honden, kan uw hond echt wel een paar keer per jaar gewassen worden. Gelukkig wordt de talg door de huid nieuw aangemaakt indien dat nodig is, dus ook na de wasbeurt.

In de trimsalon zal uw hond meestal bij elk bezoek gewassen worden. Dit wordt uiteraard gedaan met goede op de hond afgestemde producten en heeft vele voordelen zoals:

–       Op een schone vacht werken is hygiënischer

–       Zand, vuil, en modder worden uit de vacht gewassen

–       Bij het wassen wordt gekeken of uw hond vlooien, teken, wrattten, klitten/vilt, wondjes of andere huidproblemen heeft.

–       De haarschubben sluiten na het gebruik van goede verzorgingsproducten waardoor de vacht makkelijker te borstelen is

–       Het verwijderen van onderwol wordt met de was- en blaasmethode gedaan. Dit is minder schadelijk voor de haarzakjes dan overmatig borstelen

–       De materialen die gebruikt worden door de trimster lijden minder op een schone vacht

Thuis wassen van uw hond kan soms lastig zijn, zeker als u een grote hond heeft. U kunt dan altijd even contact opnemen met een trimsalon bij u in de buurt en vragen of zij het wasklusje voor u kunnen klaren. Mocht u toch zelf uw hond thuis wassen doe dit dan alleen met geschikte verzorgingsproducten en wrijf daarna de vacht niet droog maar knijp het water eruit en dep de vacht droog. Indien het mooi weer is kunt u de vacht natuurlijk laten drogen. Anders kunt u met de föhn op koude of lauwwarme stand de vacht droogblazen. Past u echter bij langharige vachten op dat u de vacht niet in de klit blaast!

Deze tekst is namens Groomers Europe geschreven door Renate Kersing van Animal Hair & Care Salon in Goch (D)

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook