Hond-in-water2

Goed voer, wie bepaalt dat?

Goede voeding voor onze honden is erg belangrijk. Maar waar moet goede voeding aan voldoen en wie stelt vast wat goed is?

FEDIAF

FEDIAF is de afkorting van de in 1970 opgerichte Pet Food Industry Federation. De Europese hondenvoedingsindustrie werkt binnen de FEDIAF samen met overheden en wetenschappers uit verschillende landen om voedingsrichtlijnen op te stellen voor veilige en goede voeding voor honden. Vanuit Nederland is naast een hondenvoedingsdeskundige van de Universiteit van Wageningen de NVG (Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren) daar bij betrokken.

Voedingsrichtlijnen

Zoals elke hondenbezitter weet, moet het voer bestaan uit eiwit en vet. Er zijn totaal 37 voedingsstoffen die belangrijk zijn in hondenvoeding. Deze voedingsstoffen worden ook wel essentiële voedingstoffen genoemd. Het zijn vitamines, mineralen en micro mineralen, verschillende vet- en aminozuren. In de FEDIAF-richtlijn voor honden staat vermeld hoeveel van deze 37 essentiële voedingsstoffen een hond nodig heeft. Er zijn normen opgesteld voor volwassen honden, zogende en lacterende honden en jonge honden vanaf 14 weken. Met enige regelmaat gebeurt het dat resultaten van voedingsonderzoeken aanleiding geven om de voedingsrichtlijnen aan te passen. Deskundigen uit verschillende Europese landen stellen jaarlijks de richtlijnen bij. De laatste FEDIAFhondenvoedingsrichtlijn is uitgekomen in juni 2017

Wat betekent dit in de praktijk?

De opgestelde richtlijnen vormen de uitgangspunten voor de droog- en natvoerfabrikanten voor het produceren van volwaardige voeders voor honden. Een volwaardig- of compleet voer voldoet aan de richtlijnen waardoor er geen tekorten (deficiënties) ontstaan. Tekorten openbaren zich meestal niet direct. Het kan maanden en soms zelfs jaren duren voordat ze zichtbaar worden, afhankelijk van de voedingsstof die ontbreekt. De FEDIAF-richtlijnen zijn algemene normen. Deze richtlijnen zijn een belangrijke leidraad voor de Europese hondenvoedingsindustrie. Opgemerkt dient wel te worden dat er hondenrassen en individuele honden zijn die een afwijkende behoefte hebben!

Essentiele voedingsmiddelen

Zoals gezegd heeft een hond 37 essentiële voedingsstoffen nodig. De getallen in de hieronder genoemde tabel zijn de minimale hoeveelheden die het voer moet bevatten in de droge stof. Voor sommige getallen zijn maximale hoeveelheden bekend. Op de website van de FEDIAF is meer informatie te vinden.

De belangrijkste essentiële voedingsstoffen in de hondenvoeding

De belangrijkste essentiële voedingsstoffen in de hondenvoeding

Voor de voedingspecialisten onder de lezers: Het drogestofgehalte is de hoeveelheid voer als alle water eruit is gehaald. Normale commerciële brok bevat circa 12-15 procent water en rauw voer circa 60-70 procent. Daarnaast is het ook belangrijk te vermelden dat de hier genoemde getallen gelden voor honden die 110 kcal/ kg nodig hebben per kilo metabool lichaamsgewicht bij een energiedichtheid van 4,0 kcal per metaboliseerbare gram droge stof. Wettelijk gezien hoeft niet de gehele analyse van het voer op de verpakking te worden afgedrukt. Wanneer er hondenvoeders worden verkocht waarop staat dat ze een volwaardig of compleet voer zijn en waarbij één of meerdere getallen onder de in de tabel genoemde waardes liggen, wordt er niet voldaan aan de norm. Aanvullende hondenvoeders voldoen niet aan de norm opgesteld door FEDIAF. Om te voorkomen dat een hond tekorten krijgt zal het voer aangevuld moeten worden.

Mijn hond

Dr. Joeke NijboerOnze honden hebben jarenlang een commerciële complete brok gegeten en eens per circa twee weken gaf ik rauw voer. Onze Entlebucher Sennenhonden waren verzot op het rauw voer en binnen een ogenblik was het opgegeten. Het rauw voer was geen compleet voer, maar omdat zij het maar een keer per veertien dagen kregen ontstonden er geen tekorten. Helaas, van Saartje hebben we inmiddels afscheid moeten nemen. Saartje werd 13 jaar. Maar, binnen een aantal maanden krijgen we een nieuwe hond. Ik houd u op de hoogte

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook