Bayer logo

Eerste jaar tekenscanner leidt tot internationale opvolging

Sinds de introductie in Nederland van de BAYER TEKENSCANNER app in april 2018 is er veel gebeurd. Niet alleen zijn er veel nieuwe resultaten in het onderzoek naar de verspreiding van teken in Nederland maar ook is de awareness ten aanzien van het belang naar onderzoek van teken gegroeid. Dit komt mede door de snelle terugkoppeling van informatie via de app. Door dit succes wordt de app nu ook komend jaar in andere landen in Europa uitgerold. 

Eerste resultaten

Sinds de introductie van de app in Nederland zijn er 5591 downloads en zijn er 1273 teken opgestuurd voor onderzoek in het Utrecht Centrum voor Teken-gebonden Ziekten (UCTD) van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Uit dit onderzoek blijkt dat 15% van de honden en 13,8 % van de katten teken bij zich dragen die infecties bevatten die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Voor alle details t.a.v dit eerste jaar onderzoek zie ook het artikel van Professor F. Jongejan.

Daarnaast blijkt dat doordat de deelnemers via de app ook binnen 2 weken de resultaten zien van de onderzochte teken dit de awareness t.a.v. het belang van onderzoek naar teken flink heeft vergroot. Alle reden dus om dit onderzoek verder uit te breiden en de tekenscanner in meer landen in Europa te introduceren, te weten Duitsland, Oostenrijk en België. Dit is van extra belang om zo ook de migratie van teken en daarmee ook van ziektes in heel Europa beter in kaart te brengen.

Eigen tuin

Teken zijn in Nederland overal. Niet alleen in de bossen en het struikgewas komen teken voor, ook bij jou in je eigen tuin. Deze vervelende parasiet is in staat ziekten over te dragen, waarvan de ziekte van Lyme wel de meest bekende is. Geschat wordt dat er jaarlijks ruim één miljoen mensen door teken worden gebeten, waarvan dus ongeveer 200.000 mensen door een besmette teek. Hiervan krijgen circa 20-30.000 mensen de ziekte van Lyme [i]. Minder bekend is misschien wel dat teken ook bij honden en katten problemen kunnen veroorzaken.

App zodat je weet of de teken in jouw buurt besmet zijn

Wil jij ook weten waar in Nederland teken gesignaleerd zijn? En of de teek, die je van jouw hond of kat hebt gehaald, mogelijk besmet is met een ziekte? En wil je zelf een bijdrage leveren aan het zo goed mogelijk informeren van andere Nederlanders en aan wetenschappelijk onderzoek naar de ziekten die een teek overbrengt? Download dan nu gratis de BAYER TEKENSCANNER via de App store of Google Play. De BAYER TEKENSCANNER is ontwikkeld om de actuele aantallen (besmette) teken weer te geven op een door jezelf opgegeven locatie.

De app bied je de volgende informatie :

  • Een heatmap met de actuele aantallen teken per lokatie,
  • Een heatmap met een overzicht van de besmettingsgraad van de teken in de afgelopen weken of maanden,
  • De mogelijkheid om zelf te melden dat je een teek hebt gevonden op je hond of kat, waardoor je bijdraagt aan het completeren van de heatmap.
  • De mogelijkheid om een teek die je van je hond of kat hebt gehaald door middel van DNA-onderzoek te laten scannen op de aanwezigheid van ziekteverwekkers

Over Bayer:

Bayer is een internationaal opererende onderneming met kerncompetenties op het gebied van gezondheidszorg en landbouw. De ontwikkelde producten en diensten hebben als doel het welzijn en de kwaliteit van leven van de mens te verbeteren. Daarnaast wil de Bayer Groep ook meerwaarde creëren door innovatie, groei en rentabiliteit. Bayer hecht een groot belang aan de principes van duurzame ontwikkeling en aan onze sociale en ethische verantwoordelijkheden als maatschappelijk betrokken bedrijf. In het belastingjaar 2018 telde de Bayer Groep ongeveer 116.998 werknemers en had een omzet van 40 miljard euro. De uitgaven voor R&D bedroegen 5,2 miljard euro.

[i] Fonville M. et al. Blootstelling aan Borrelia miyamotoi door tekenbeten. Inf Z Bull 2013; 24: 314-7

 

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook

De winkels zijn dicht, wat nu?

Neem een voordelig abonnement!

De lenteactie! Neem nu een 2-jarig abonnement en betaal €68,95,- in plaats van €112,-!

Een magazine vol prachtige hondenrassen, inspirerende artikelen, tips en meer.