Springende hond

Dockdiving! Niet zo maar een kwestie van gooien en springen

Misschien heb je het wel eens gezien, bijvoorbeeld op het Animal Event? Zo’n mega waterspektakel: een groot bassin, een dock en honden die er lekker hard en enthousiast in gaan. Sander en zijn honden zijn helemaal fan van deze sport.

Sander van Butselaar is eigenaar van twee Nova Scotia Duck Tolling Retrievers. ‘Met mijn oudste ‘Toller’, Toby, ben ik letterlijk en figuurlijk in het dockdiven gerold. Wij wonen in Linschoten, een klein dorpje in het midden van het land. Vlak bij ons huis zijn meerdere dijken en een rivier. Toby is altijd in de weer met een tennisbal, daar kan je hem ’s nachts voor wakker maken. Nu moet je weten dat Toby als pup helemaal niet van water hield, maar ja, soms rolde de bal van de dijk af. Hij ging dan héél voorzichtig de bal halen. Dat ging steeds wilder, want Toby is dol op zijn tennisballen. Op een gegeven moment is hij over zijn ‘waterdrempel’ heengestapt en ging hij ook zwemmend achter de bal aan. Toen was het hek van de dam; hij nam niet eens meer de moeite om voorzichtig van de dijk af te lopen, meneertje sprong meteen. En ik vond dat prachtig, dus ik gooide de bal steeds vaker bewust een eind van de dijk. De rivier is denk ik een meter of acht breed, en het viel me op dat Toby soms met gemak over de helft kwam. Iemand anders deed met een Toller aan Dockdiving, en dat leek me ook wel wat voor onze Toby, dus schreef ik ons in. En sindsdien zijn we er vrij actief in. Tegenwoordig geef ik zelfs af en toe trainingen bij een hotel in Beieren (Zuid Duitsland)!

Wat is Dockdiving?
Er wordt in drie ‘disciplines’ gewerkt:
• Big Air: zo ver mogelijk het water in springen
• Extreme Vertical: zo hoog mogelijk springen en een dummy uit een houder pakken, om vervolgens veilig te landen in het water.
• Speed Retrieve: zo snel mogelijk een dummy uit een houder pakken aan de andere kant van het water.

Alle onderdelen zijn bijzonder spectaculair om te zien, en de meeste honden zijn er enorm fanatiek in. Er loopt een competitie in Nederland, waarbij voor de individuele disciplines gestreden wordt. Daarnaast wordt ook gestreden voor de ‘overall winnaar’; de hond die opgeteld de meeste punten behaald van alle drie de disciplines, krijgt de titel ‘Iron Dog’.

Hoe train je zoiets?
Het is belangrijk dat de hond goed onder appèl staat. Het is echt ‘inspelen’ van baas op hond en andersom. In Nederland wordt niet gewerkt met een extra handler, dus de hond en de baas zijn de enige op het Dock (de steiger).

Big Air, het verspringen, doe je door een speeltje, bijvoorbeeld een bal of dummy, in het water te gooien op een manier en afstand dat de hond er nog net achteraan wil gaan. Het allermooiste is het als de hond moeite doet om het speeltje te vangen. Want, als de hond vangt, kan je vrij eenvoudig trainen wáár de hond ‘m vangt. Dat kan je beïnvloeden door de afstand uit te breiden van zowel de aanloop van de hond als de afstand in het water. Maar ook de hoogte van de worp (en dus de sprong van de hond) is belangrijk. Het is dus niet zomaar een kwestie van gooien en springen, maar zit ‘m vooral in de samenwerking van hond en baas. De hond moet exact weten wanneer hij/zij mag gaan rennen, waar de hond moet afzetten (liefst echt óp de rand van de steiger) en de baas moet goed inschatten op welk moment, met welke boog, met welke afstand hij gooit.

Voor het trainen van verspringen maken we gebruik van videoanalyses. Sowieso gebruiken we computers met speciale meet-software om de afstand te bepalen; diezelfde beelden kunnen we uiterst vertraagd tonen op een groot scherm. Daardoor kan je perfect bepalen wat de aanloopafstand van de hond moet zijn (een langere aanloop is bijvoorbeeld geen garantie voor een verdere sprong), waar de handler moet staan en hoe en wanneer deze het beste kan gooien. De afstand die wordt gemeten is van de rand van het dock tot staartaanzet hond. Het Nederlands record is 6.20 meter en staat op naam van een Kelpie. Hét bewijs dat een grote hond niet per se verder springt!

Het Extreme Vertical is een kwestie van uitbouwen. Door niet al te hoog te beginnen en het spelletje samen met de hond steeds hoger uit te voeren, zal je hond ook steeds hoger leren springen. Dit kan je bijvoorbeeld thuis ook goed oefenen door een speciale dummy (waar touwtjes aan de uiteinden zitten) met knijpers aan een verfstok met houder te maken. Die stok kan je steeds hoger gaan houden waar de hond de dummy uit hapt.

Speed Retrieve is eigenlijk een logisch gevolg van de eerste twee disciplines. De honden zijn inmiddels zo enthousiast op het pakken van de dummy, dat dit vrijwel vanzelf gaat. Het is waanzinnig om te zien hoe snel een hond het bad van twaalf meter overzwemt!’

Lijkt het je leuk om een keer mee te doen bij dockdiving? Let wel: je hond moet in goede gezondheid, écht van water houden, én minimaal vijftien maanden oud zijn. Voor meer info: www.dockdiving.nl

 

Tekst: Sander van Butselaar. | Foto’s: Pieter Bezuijen.

Deel bericht

Bekijk ook