Foto: Animal Rights

Dierproeven op honden: het gebeurt!

Foto: Animal Rights

Er worden steeds meer Beagles gebruikt in dierproeven. Daarbij moet je denken aan toxicologische proeven en onderzoek naar cardiologische en psychische aandoeningen. Beagles zijn al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw in trek bij proefdiercentra vanwege hun handzame formaat, omdat ze een hoge pijngrens hebben en zich amper verzetten.

Animal Rights wil dat dierproeven vervangen worden door dierproefvrije technieken. Jen Hochmuth van Animal Rights: “De honden zijn slachtoffer van hun eigen goedheid. We maken ons ernstig zorgen om het leven en welzijn van deze dieren.”

Aantal dierproeven verdubbeld

Een voorbeeld: In 2019 gebruikte het bedrijf Janssen Pharmaceutica in het Belgische Beerse 122 nieuwe honden in dierproeven. Het jaar ervoor 177 honden. Deze honden zijn onder meer afkomstig van de enorme hondenfokkerij CEDS in het Franse Mézilles. Hier worden jaarlijks maar liefst 4000 puppy’s voor dierproeven gefokt. De honden van Janssen Pharmaceutica worden doorgaans meerdere malen ingezet voor dierproeven en vaak geëuthanaseerd op het einde van een dierproef of wanneer ze niet langer herbruikbaar zijn. Uit opgevraagde cijfers blijkt dat Janssen Pharmaceutica in Beerse in 10 jaar tijd 7411 dierproeven op honden heeft uitgevoerd. Waar het in 2009 nog om 498 experimenten ging, waren het er 10 jaar later, in 2019, al 795. Jen Hochmuth: “De cijfers dalen duidelijk niet. Integendeel, in 10 jaar tijd zijn dierproeven op honden bijna verdubbeld.”

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook