fbpx
huisdierbezitter_foto_valerie_elash

Dibevo: bezitters coronadieren moeten ook ná corona verantwoordelijkheid nemen

‘Visjes, hamsters en vogels vliegen weg bij dierenwinkels’, ‘Kassa’s van dierenwinkels rinkelen door stormloop op coronahuisdieren’ en ‘Dierenwinkels profiteren van run op huisdieren’. Het is duidelijk: de huisdierenretail draait als nooit tevoren en niet eerder zijn er in één jaar zo veel honden en katten aangeschaft in Nederland. Dieren kunnen mensen veel warmte brengen, maar er is ook zoiets als een leven na corona. Oók voor deze huisdieren. Brancheorganisatie Dibevo wil kersverse huisdierbezitters oproepen om ook ná coronatijd volle verantwoordelijkheid te dragen die een huisdier met zich meebrengt. Een huisdier is een levend wezen en verdient een goede verzorging, óók als het je als diereigenaar even niet zo goed uitkomt.

“Je moet huisdieren niet vergelijken met kinderen, maar wat dit betreft kan zo’n vergelijking voor veel mensen wel een eye-opener zijn”, zegt Dibevo-voorzitter Gijs van den Assum. “Net als bij kinderen stopt de verzorging van een huisdier niet met wat voer in een bakje stoppen. Er komt veel meer bij kijken: ze hebben aandacht nodig, beweging, rust & ruimte, de juiste (op)voeding en medische verzorging. Daarnaast moet je investeren in kennis om het gedrag van je dier te leren kennen. Dat is natuurlijk heel gemakkelijk als er steeds iemand thuis is, maar wat als straks iedereen weer op locatie werkt?”

Zoek een specialist op

Dibevo pleit ervoor dat huisdiereigenaren zich (nog) beter laten informeren en sneller de hulp inroepen van een huisdierspecialist. Krabt de kat alles in huis kapot of plukt de papegaai zijn veren uit? Ga niet zwerven op internetfora, maar vraag een gedragstherapeut om advies. Heeft je hond een doffe vacht? Overleg niet met de buurvrouw, maar vraag de specialist in de dierenspeciaalzaak om mee te denken over de voeding die je geeft.

Moet je een dag van huis? Overweeg dan om een dagopvang of hondenuitlaatservice in te schakelen. Geloof ons: samen met andere dieren spelen, vindt een hond heel wat leuker dan een dag alleen thuis. Op vakantie als het weer kan, maar kan je dier niet mee? Ga niet lopen beknibbelen, maar zorg voor een fijn logeeradres in een dierenpension. Kortom: vraag een huisdierenspecialist sneller en vaker om hulp.

Wat doet Dibevo aan dierenwelzijn?

Goede vraag! Dibevo begrijpt als geen ander dat dierenwelzijn de graadmeter is voor iedereen die met dieren werkt. Dibevo-voorzitter Gijs van den Assum: “In het begin van de coronatijd merkten we dat de vraag naar huisdieren enorm steeg en dat daarmee de adviesfunctie van onze leden nog belangrijker zou worden. Gelukkig heeft Dibevo ervoor kunnen zorgen dat de dierenspeciaalzaken op de lijst van essentiële winkels zijn gekomen, zodat winkeliers dat advies in ieder geval konden blijven geven. Sowieso is in het denken over dierenwelzijn de laatste jaren veel veranderd. Reden voor ons om een Dibevo-denktank dierenwelzijn op te richten.”

De denktank bestaat uit dierenspeciaalzaakondernemers die koplopers zijn op het gebied van dierenwelzijn en dat ook uitdragen in hun winkel. Samen met wisselende tafelgasten – zoals De Dierenbescherming – gaan zij in gesprek over dierenwelzijnsvriendelijke verkoop van dieren, dierbenodigdheden en -voeding, en hoe je klanten kunt overtuigen om keuzes te maken die goed zijn voor het dierenwelzijn. Van den Assum: “Met de bevindingen uit de Dibevo-denktank kunnen we onze leden nog beter adviseren hoe zij het beste dierenwelzijn kunnen verkopen. Want dat is uiteindelijk het doel.”

Over Dibevo

Dibevo is de landelijke brancheorganisatie voor ondernemers in de gehele gezelschapsdierenbranche. Het ledenbestand van Dibevo omvat ruim 1.400 bedrijven en bestaat uit fabrikanten/groothandels van/in dierbenodigdheden en diervoeders, im- en exporteurs van levende dieren, aquarium- en vijvervissen, dieren-, aquarium- en hengelsportspeciaalzaken, tuincentra met een dierenafdeling en dierverzorgende bedrijven als dierenpensions, trimsalons en hondenuitlaatservices. Daarnaast is de beroepsvereniging ABHB (trimsalons) bij Dibevo aangesloten (circa 1.000 bedrijven). Naast het behartigen van belangen van bedrijven maakt Dibevo zich sterk voor het welzijn van gezelschapsdieren en het waarborgen van verantwoord handelen daarin. Kijk voor meer informatie over Dibevo op www.dibevo.nl.

Deel bericht

Bekijk ook