waterafstotende vacht

De werking van een waterafstotende vacht

Waarom zou een vacht waterafstotend moeten zijn?

Als de haren van de vacht zich vol zuigen met water wordt de vacht zwaarder en isoleert niet meer tegen kou. Onderkoeling kan een behoorlijke aanslag zijn op de spieren en organen, waardoor ze minder goed gaan functioneren.

Talgklieren die zijdelings van een haarzakje zitten produceren een olieachtige materie. Dit noemt men talg en verspreidt zich over zowel de dekharen als de wolharen en de huid. De haar komt dus onder een laagje vet te zitten. Op plekken van het lichaam waar geen of weinig haar zit bevinden zich bij de haren die vlak bij de kale plekken zitten extra grote talgklieren. Hierdoor kan op deze kale plekken de huid extra beschermd worden door talg.

Zweetklieren liggen lager in de huid dan talgklieren maar monden ook uit in de haarzakjes. Het vocht uit de zweetklieren vormt samen met het talg een beschermlaagje op de vacht. Met behulp van dit beschermlaagje wordt het water afgestoten door de vacht. En omdat de haren over het algemeen dakpansgewijs over elkaar heen vallen, kan het zomaar gebeuren dat een vacht onder de bovenste dekharen nog droog is terwijl de bovenkant wel nat is na een flinke regenbui.  

Als een hond gewassen wordt met shampoo zal dit talglaagje dus (deels) verdwijnen en de hond minder goed beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Het duurt ongeveer 48 uur voordat het talglaagje weer hersteld is.

Dit artikel kwam tot stand door Ilona Vroom van Hondentrimsalon Almere Buiten in Almere voor Groomers Europe.

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook