Hond met gieter

De tuin: het ideale buiten voor baas én hond?

Als de hond mocht kiezen, hoe zou zijn eigen tuin er dan uitzien? Op nummer één prijkt vast: een buiten waar de baas constant bij hem in de buurt is. Zonder baas is zo ongezellig! Of je nou beschikt over een afgebakend lapje grond of een boerenerf … Hoe maak je het buiten aantrekkelijk(er) en veilig voor jouw hond? Hier volgt een overzicht van modeltuinen voor honden van allerlei aard.

Bloementuin
Deze veelkleurige tuin is uitstekend voor het bedaarde (en bejaarde) bloemenmeisje dat op het rechte pad blijft. En voor coole reuen die zo kunnen verbloemen dat ze van een lekker geurtje houden. Een bloementuin is kwetsbaar. Eén keer erdoorheen racen en alle blommen zijn geknakt. De zonnige bloementuin trekt insecten en vrolijk fladderende vlinders aan. Interessant om te volgen, maar aankomen niet; een hond is geen vliegenmepper. Net als een fruitige boomgaard (waar insecten op afgevallen en rottend fruit afkomen) is een bloementuin prima, mits jouw hond (stekende) insecten uit de weg gaat en geen behoefte aan rauspartijen heeft.

Dierentuin
Elke groene tuin is een lustoord voor rondomhuisdieren. Tijdverdrijf voor het relaxte bakbeest: dromen, vogels spotten, neuzen bij nestjes, met een scherp oog een mierenstrip volgen en de huistijger van de buren begluren als die zich wast. Voor de jachthond liggen de uitdagingen altijd op de loer. Interessante aanleidingen zijn: blaffen naar vogels, de buurkat wegjagen, wormen uitgraven en proeven, scharrelende egels proberen op de rug te krijgen en muizen vinden en vangen. Let op: wil je per se hosta’s, delphiniums of andere voor slakken aantrekkelijke planten in je tuin? Poot ze in een grote hoge pot waar je een met water gevulde XL plantenschotel onder plaatst. Zo bemoeilijk je de slakkengang en kun je gebruik van levensbedreigend slakkengif achterwege laten.

(Be)graafplaats
Honden graven omdat ze daar blij van worden. Het is een natuurlijk instinct. Voor de verwoede graver stort je een berg aarde in de tuin of schaf je op zijn minst een zandbak aan. Ben je zeer gehecht aan je perfect aangelegde tuin, wijs dan een plekje aan waar de hond ongelimiteerd mag woelen en wroeten en waar hij een wolvenkuil mag maken. Natuurlijk is de aanwezige bekabeling (onder- en bovengronds) preventief hondproof gemaakt of heb je, heel milieubewust, zonne-energie aangelegd. Om onderdoorgraven naar de buren te voorkomen, verzink je wildgaas als (extra) omheining in de grond. Voor de kluivers, of eigenlijk de niet-kluivers, creëer je een begraafplek om het aangekloven of nog intacte botje weg te moffelen voor magere tijden. Dat mogen struiken zijn.

Speeltuin
Het ultieme hondenbuiten kan speelmakkertjes en gezelschapshonden ontvangen. Voor de sportieveling bieden diverse verhogingen een enorme uitdaging. Denk hierbij aan: een picknicktafel, tuinmeubilair, heuvels en hellinkjes, een schuur vol antieke rommel, (zelf gefabriceerde) behendigheidstoestellen en wellicht de schutting. Voor de avonturier en wegloper is het gras elders altijd groener. Plaats geen klimhulpen langs de erfafscheiding zoals een stapel stenen, openhaardhout, en kliko’s die de slimmerd als een klaargezet opstapje ziet om uit te breken. Een hermetisch afgesloten tuin is vooral prettig als de hond tijdens jouw afwezigheid ook toegang tot de tuin heeft. De lekkerbek zal vooral blij zijn met een buitenkeuken waar regelmatig met de hele familie gegrild en gegaard wordt.

Grasveld
Happy honden prefereren een tuin met een gazon. Gras is een dempende ondergrond. De hond kan er met de (achter) poten scharren en het rolt heerlijk weg als je gelukkig bent. Voor de sjezer en rondjesrenner leg je een egaal grastapijt aan om de kans op verstuiken zo minimaal te houden. Gezellig met je hondenvriendjes dollen en rollebollen? Voorkom val- en glijpartijtjes in moessontijden als het gras glibberig en modderig is. Ben jij geen maaier en wil je jouw hond toch een plezier doen? Koop zodra het groeizaam weer (15 graden plus) wordt een graszode en rol de vierkante meter uit op de lievelingsplek van je hond. Af en toe met de gieter erover als het niet regent, en de hond heeft een seizoen lang plezier van de grasmat. Plant polletjes mals (katten)gras in voorjaar/ zomer in de volle grond of in een pot. Honden vinden het heerlijk om te grazen van Moeder Natuur. Als het gewoon voor de lekker is, eten ze met rustige hapjes en hoeven ze daarna niet te spugen. Werkt de hond gulzig en gretig gras naar binnen, dan verlost hij zichzelf van het euvel. Gras is een natuurlijke opruimer, als de hondenmaag van streek is.

Binnenplaats of patio
Menig drukbezet mens zonder groene vingers zweert bij een onderhoudsarme tegeltuin. Voor minihonden van suiker is een tegeltuin praktisch. Poepje en plasje als het regent en hup naar binnen. Je baas gooit er eventueel later een emmer sop overheen. Tweemaal per jaar met de hogedrukspuit de tegels etsen en klaar is Kees. Honden houden niet van een saaie bestrate tuin. Oké, je kunt je nagels eraan scherpen, maar als je vaak op een harde ondergrond moet liggen, ontstaan er ontsierende kale plekken op de ellebogen. Ter compensatie mag de hond van zijn baas een hondenbed dat geschikt is voor buiten, verwachten. Of een stukje kunstgras?

Plantenperk
Een hondvriendelijke tuin bevat geen voor de hond giftige planten. Steek nu niet meteen verdacht groen uit. Voor een pup die alles een keer in zijn leven wil proeven, baken je deze planten gewoon tijdelijk af met bijvoorbeeld een houten schot. Bepaal hoe riskant het is voor een volwassen hond: taalt hij ernaar of niet? Hetzelfde geldt voor bamboe(scheuten) en struiken met doornen. (Kunst)mest strooien doe je bij voorkeur op een bewolkte dag en als er regen wordt verwacht, dan wil je hond toch binnenblijven. Strooi in etappes en baken het gebied telkens af met fijne draad. Zo kan de hond er niet van eten. Anders kan de hond pas zonder toezicht in de tuin als de korrels door de bodem zijn opgenomen.

Tekst: Cela den Biesen − www.kluifje.com | Foto’s: Cela den Biesen,

5/5 - (1 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook