20190623_105528

De Laatste Aai – een eerbetoon aan dode dieren

Tentoonstelling in museum Tot Zover – tot 19 januari 2020

Op de fotoserie van Simone Henken zie je een oud hondje, liefdevol omhelsd door haar eigenares. De serie heet: Liefde is: de moed vinden om haar te laten gaan. De laatste foto laat het hondje zien, dood, omringd door bloemen, handen die haar zachtjes strelen. Afscheid nemen van een geliefd dier is een emotionele aangelegenheid, die zich uit in mooie afscheidsrituelen en tedere teksten op grafsteentjes.

Tot Zover is Nederlands enige uitvaartmuseum. Hier is op dit moment een tentoonstelling te zien over hoe we omgaan met de dood van dieren. De rouw die we voelen als onze geliefde hond of kat sterft, met daar tegenover de onverschilligheid voor het verdwijnen van diersoorten en het wegkijken van de bio-industrie.

Er is een film te zien over hoe het er aan toe gaat bij een huisdiercrematie, waar mensen op verschillende manieren afscheid van hun dier nemen – tot aan het zelf in de oven schuiven aan toe. Er zijn geluidsopnamen van al dan niet bekende Nederlanders die over het afscheid van hun dier vertellen. En, heel bijzonder: er is een kamer vol met kleine doosjes die gevuld zijn met tekeningen, collages en foto’s door kinderen ter ere van eigen huisdieren. Eentje, van een huisdierloos kind, was opgedragen aan de Kipstukjes van het fastfoodrestaurant…

Op 23 juni werd schrijfster Antoinnette Scheulderman, schrijfster van het boek ‘Dan neem je toch gewoon een nieuwe’  geïnterviewd in het museum. Na het grote verdriet om het overlijden van haar teckel Bubbles heeft zij bekende Nederlanders geïnterviewd over wat het overlijden van hun dier voor hun betekende. Het werden bijzondere gesprekken, mensen zijn veel opener over verdriet over hun overleden dier dan dat ze gewoonlijk zijn in interviews.

 Maar wat toch het diepste binnenkomt zijn de foto’s. De reportage van Simone Henken over de laatste dagen en de dood van haar hondje. En de melancholieke foto’s van Satijn Panyigay waarop geen hond te zien is – maar wel de riem, met de halsband, werkloos in de vensterbank. Ze heeft voor de fotoserie mensen bezocht die recent een huisdier verloren. De leegte die dit achterlaat is onmiddellijk voelbaar in haar fotoserie ‘Ik ruik hem nog steeds’ die ze in opdracht van het museum maakte.

Misschien niet iets dat iedereen wil zien, zo’n tentoonstelling over de dood. Maar als je ooit een huisdier verloren hebt en daar veel verdriet om had weet je na het zien van deze tentoonstelling zeker dat met jou vele andere mensen dat gevoel ook kennen.

Er is een magazine uitgegeven, ook De Laatste Aai geheten, ter gelegenheid van de tentoonstelling (5 euro). Dit magazine is deels een catalogus van de tentoonstellingen deels een verzameling verhalen van o.a Sylvia Witteman over het afscheid van dieren. 

Museum Tot Zover staat op het prachtige terrein van begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam. De tentoonstelling is tot 19 januari 2020 toegankelijk op dinsdag t/m zondag van 11 tot 5. Er is rondom voldoende parkeergelegenheid (op zondag gratis).

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook

De winkels zijn dicht, wat nu?

Neem een voordelig abonnement!

De lenteactie! Neem nu een 2-jarig abonnement en betaal €68,95,- in plaats van €112,-!

Een magazine vol prachtige hondenrassen, inspirerende artikelen, tips en meer.