Pomsky

Broodfok: fokken om er rijk van te worden

“Laat je telefoon aan staan en stuur mij het adres en het telefoonnummer van die vent”, appt mijn lief als ik ’s morgens wegrijd. Hij vindt ‘t niks, mijn ‘undercoverklus’. Het is inderdaad ook niet iets wat ik regelmatig doe: onder valse voorwendselen informatie lospeuteren bij een Roemeen die illegaal pups importeert en daarmee goud geld verdient.

Ik vond Petru via Marktplaats. In zijn thuisland fokt hij, samen met zijn neef, hondjes die hij zelf naar Nederland brengt. Meerdere keren per maand rijdt Petru op en neer met een lading verse handelswaar. Ik heb een afspraak om bij hem thuis naar een puppy te gaan kijken; een dure puppy.

Echte miniwolfjes

Als ik mijn Roemeense vriend mag geloven, zijn zijn Pomsky’s de mooiste honden ter wereld. “Echte miniwolfjes”, zo prijst hij zijn handelswaar aan. Ze zijn een kruising tussen Dwergkeeshonden en Husky’s; populair én prijzig. Zeker als je – zoals ik telefonisch aangeef – op zoek bent naar een pup met blauwe oogjes: daarvoor vraagt Petru 3000 euro. Petru vertelt dat ik mag komen kijken. Het is mijn bedoeling om met wat informatie en foto’s van de pups, maar zónder hondje weer naar huis te gaan. Natuurlijk wil ik Petru wat kritische vragen stellen, maar ik moest thuis beloven om me in te houden: mijn lief heeft het niet zo op Roemeense criminelen.

Afscheidsgroet?

In Petru’s woonkamer staan twee benches met in totaal 17 puppy’s, hij zegt ze negen weken oud zijn. Let wel: dat is te jong om de verplichte rabiësvaccinatie te hebben gehad. Als ik Petru daar een vraag over stel, vertelt hij dat hondsdolheid in Roemenië niet voorkomt. Een leugen: zo blijkt als ik later de website TravelClinic van Erasmus MC check. Als ik hem vraag hoe veel pups hij maandelijks importeert, reageert Petru geïrriteerd. Dat is informatie die hij duidelijk niet wil delen. Als ik hem vraag of de pups gezond zijn zegt hij kort: “Natuurlijk.” Er zijn nog twee pups vrij, waaronder een reutje net één blauw oog. Petru tilt hem op. “Dus het wordt deze?” Stelt hij. “Je krijgt het paspoort na betaling.” Als ik hem vertel dat ik het thuis nog even wil overleggen, zegt Petru dat hij nog een andere koper op de wachtlijst heeft. “Je kunt overleggen, maar ik wil dat je nu betaalt en meeneemt. Als hij niet bevalt kun je hem morgen terugbrengen en krijg je je geld terug.” Ik vertel Petru dat ik van de koop afzie en verlaat de woning. Het zou kunnen dat de tekst die hij tegen mijn achterhoofd spreekt een afscheidsgroet is, maar eerlijk gezegd betwijfel ik dat.

Geen fijne jongens

Karen Soeters van House of Animals, een organisatie die strijdt voor dierenwelzijn, vertelt dat hondenhandel enorm lucratief is. “Degenen die zich ermee bezighouden zijn vaak geen fijne jongens. Ik heb gehoord dat het binnen Europa in dezelfde categorie valt als vrouwenhandel en drugscriminaliteit, als je puur naar de verdiensten kijkt. Dat wil zeggen dat veel drugscriminelen een uitstapje wagen naar de hondenhandel.” 

De moraal van dit verhaal

Heb jij ook maar het vaagste vermoeden dat de pup die jij wilt kopen afkomstig is uit broodfok? Koop hem dan niet, hoe moeilijk dat ook is. Door overstag te gaan houd je de illegale hondenhandel – en al het hondenleed dat daarbij hoort – in stand. Op www.houseofanimals.nl kun je een brochure downloaden met tips hoe je een malafide puppyhandelaar kunt herkennen. 

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook