Schermafbeelding 2020-07-16 om 10.46.59

Blaasontsteking

Heb je het idee dat jouw hond een blaasontsteking heeft? In dit artikel leggen we uit wat een blaasontsteking bij een hond is, wat de symptomen zijn en welke oplossingen er zijn om het te verhelpen of de klachten te verminderen.

Oorzaak blaasontsteking hond

Een blaasontsteking wordt eigenlijk altijd veroorzaakt door bacteriën. Wanneer een hond een blaasontsteking heeft, zijn de bacteriën via de plasbuis de blaas ingekomen. Omdat teefjes een kortere plasbuis hebben dan reutjes, hebben zij relatief vaker last van blaasontstekingen. Ook als een hond een afwijking heeft in bijvoorbeeld de nieren, plasbuis of blaas, is de kans op een blaastonsteking groter

Symptomen blaasontsteking hond

De belangrijkste symptomen van een blaasontsteking bij een hond zijn als baasje makkelijk te herkennen. Zo kan je hond moeilijk plassen en is aan de hond te zien dat het pijnlijk is. Ook zullen ze veel kleine plasjes doen bij het uitlaten of ineens in huis gaan plassen. Ook wanneer de urine troebel is, het anders ruikt of er zit bloed in, is dit een teken dat je hond een blaasontsteking heeft. Daarnaast zijn er nog meer (vaak minder voorkomende) symptomen zoals koorts, sloomheid en slecht eten die kunnen duiden op een blaasontsteking.

Oplossingen blaasontsteking hond

Als je denkt dat je hond een blaasontsteking heeft, kan je het beste een afspraak plannen bij de dierenarts. Deze zal lichamelijk onderzoek en een urineonderzoek doen. Bij lichamelijk onderzoek zal een verdikte, kleine en vooral ook pijnlijke blaas al aantonen dat er sprake kan zijn van een blaasontsteking. Als uit het urineonderzoek blijkt dat het aantal witte en rode bloedcellen verhoogd is, evenals de concentratie eiwitten, dan is dit een extra teken. Dit betekent nog niet dat een blaasontsteking honderd procent zeker is. Een urinekweek zal laten zien om welke bacterie het gaat en weet de dierenarts welk antibioticum voorgeschreven moet worden.

Blaasontsteking hond voorkomen

Iedereen wordt weleens ziek, ook je hond. Dus helemaal voorkomen zal niet gaan. Maar er zijn verschillende producten die helpen de blaas van je hond in goede conditie te houden, zoals kruiden en supplementen die de blaas en nierfunctie ondersteunen. Daarnaast is het belangrijk dat je het gebied rond de genitaliën goed schoonhoudt. Bacteriën krijgen dan minder de kans naar binnen te dringen. Zo kan je ervoor zorgen dat je het risico zo laag mogelijk houdt.

Je kunt je nog meer inlezen over blaasontsteking bij je hond, zodat je tijdig de symptomen herkent en weet wat je moet doen als je een vermoeden hebt dat je hond het heeft. Want hoe eerder je erbij bent, hoe eerder de ontsteking verholpen kan worden.

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook

De winkels zijn dicht, wat nu?

Neem een voordelig abonnement!

De lenteactie! Neem nu een 2-jarig abonnement en betaal €68,95,- in plaats van €112,-!

Een magazine vol prachtige hondenrassen, inspirerende artikelen, tips en meer.