shutterstock_474865696

Alles over loopsheid bij honden

Honden hebben, net zoals mensen, een periode dat ze vruchtbaarder zijn dan normaal: de loopsheid. Tijdens deze twee of drie weken gedraagt de teef zich anders.

Wat is loopsheid?

Loopsheid is de periode dat de baarmoeder zich voorbereidt op een bevruchting en je hond dus drachtig kan worden. Ze verliest bloed en is op haar aantrekkelijkst voor haar mannelijke soortgenoot.

Schijnzwanger

Door het verhoogde progesterongehalte volgt na elke loopsheid een schijnzwangerschap. Dit kan tot ander gedrag leiden. Soms aanhankelijker, soms dominanter.

Symptomen loopsheid

Het ene ras is het andere niet, en daarom heeft iedere loopse hond ander gedrag tijdens de loopsheid. Wel zijn er een aantal fysieke kenmerken merkbaar:

  • de vulva zwelt op en je teef verliest bloederige afscheiding
  • een teef stoot een aantrekkelijke geur af tijdens de loopsheid. Je ruikt het zelf niet maar dit trekt reuen aan. Ook zullen andere honden extra veel onder de staart ruiken van je teef.
  • ongehoorzaamheid is een kenmerk van loopse honden wat voor problemen zorgt als je jouw hond uitlaat
  • De teef plast meer dan normaal

Wanneer eerste loopsheid?

De eerste loopsheid bij honden gebeurt meestal voor het eerste levensjaar. Het kan voorkomen dat een teef pas na 18 maanden voor het eerst loops is.

Hoe vaak is je hond loops?

Een teef is meestal elke zeven maanden loops, met een variatie van vier tot twaalf maanden. De loopsheid duurt gemiddeld twee tot drie weken, verdeeld in twee fases.

Hoelang is je hond loops?

Net zoals bij mensen, verandert de hormoonspiegel van de hond tijdens de loopsheid. Het lichaam maakt zich klaar om gedekt te worden.

Fases loopsheid bij honden

Fase Ć©Ć©n: bloedverlies loopsheid

Tijdens de eerste fase scheidt de teef bloed af, zwelt de vulva op en moet ze vaker plassen. Ook wordt ze aantrekklijk voor reuen maar moet ze er nog niets van hebben. De eerste fase duurt ongeveer negen dagen.

Fase twee: mannetjes aantrekken

Na de eerste negen dagen begint fase twee en neemt de zwelling van de vulva af. De eisprong (ovulatie) vindt ook in deze fase plaats. Deze periode duurt ook weer negen dagen en tijdens deze periode is ze ook vruchtbaar. De teef trekt met haar geur reuen aan en staat de dekking toe.

Staart opzij betekent: klaar voor dekking

Als je hond haar staart opzij doet als een andere hond eraan ruikt, is dit een teken dat ze klaar is voor de dekking. Houd haar dan extra goed in de gaten. Als honden namelijk eenmaal beginnen met paren dan zitten ze ‘vast’ en kun je het proces niet meer stoppen.

Tot welke leeftijd is je hond loops?

Teefjes kunnen op latere leeftijd nog altijd loops worden, omdat ze geen menopauze krijgen. Dit betekent dus dat teefjes op latere leeftijd nog steeds zwanger kunnen worden.

Loopsheid hond stoppen

Hondeneigenaren kiezen er vaak voor om hun teef te laten steriliseren. Met goede reden, want het kan een hoop voordelen opleveren:

  • geen zwangerschap: na sterilisatie kan de hond niet meer vruchtbaar worden omdat de eierstokken zijn verwijderd;
  • minder kans op melkkliertumoren: als sterilisatie snel na de eerste loopsheid plaatsvindt, verlaagt dit de kans op melkkliertumoren;
  • geenĀ baarmoederontstekingen: doordat de hormonen die de baarmoederontstekingen veroorzaken zijn verdwenen na sterilisatie;
  • geen schijndracht: schijndracht geeft alleen complicaties voor de teef als zij op oudere leeftijd is;
  • minder kans opĀ suikerziekteĀ en acromegalie: deze ziektes worden deels veroorzaakt door het hormoonĀ progesteron, die afneemt na sterilisatie.

Tips omgaan met een loopse hond

  1. Een loopsheidbroekje zorgt ervoor dat de bloederige afscheiding netjes wordt opgevangen en je geen vlekken vindt. Ook zorgt een loopsheidbroekje ervoor dat de aantrekkelijke geur die je teef tijdens haar loopsheid afgeeft, voor een deel niet wordt afgegeven. Je teef trekt hiermee minder snel reuen aan.
  2. Verschoon regelmatig de hondenmand en dekens tijdens de loopse periode van je teef.
  3. Het loslaten lopen van je teef tijdens haar loopsheid, is geen goed idee. Je kunt je hond beter uitlaten op een rustige plek of tijdens tijdstippen wanneer minder honden buiten zijn.
  4. Om erachter te komen of je teef loops is, kun je een stukje keukenrol langs de vulva halen als de hond een tijdje heeft gelegen. Is deze rood(bruin)? Dan is ze loops. Of leg een wit laken op de favoriete plek in huis van je hond. Als je dezelfde soort vlekken daarop tegenkomt, weet je ook dat ze loops is.

Tekst afkomstig van AniCura.nl

2.9/5 - (8 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook