shutterstock_1166017588

Alles over een hond adopteren in Nederland

Zit je al een tijdje te twijfelen om een hond te adopteren? Hier lees je 5 handige tips over het adopteren van een hond. Misschien ben je al langs het asiel geweest of heb je het internet afgespeurd. Een hond adopteren is een nobele actie, maar vergt nog best wat voorbereiding. Lees hier onze tips en bereid jezelf goed voor. 

1. Dit komt er allemaal bij kijken

Allereerst zijn er een aantal afwegingen die gemaakt moeten worden voordat je een hond in huis neemt. Heb je voldoende tijd en kun je de hond de aandacht geven die hij nodig heeft. Een hond moet minimaal drie keer per dag uit, ben je daartoe in staat? Ook is het verstandig om je af te vragen of een hond in je huishouden past. En heb je de financiële middelen om eventuele dierenartskosten te betalen? Als je hierover heeft nagedacht en alle vragen met een ja kan beantwoorden, is het natuurlijk de vraag welke hond bij je past én waar je op zoek gaat naar een hond.

2. Kies een hond die bij je past

Wil je een rashond, een kruising, een pup of mag de hond al wat ouder zijn? Het is juist verstandig om je af te vragen of de hond past binnen het gezin. Een hond kan namelijk tot wel vijftien jaar je maatje zijn. Welk karakter past het beste bij jou of het gezin, dat is de vraag die je jezelf moet stellen. Het uiterlijk of ras van een hond zegt namelijk weinig over hoe een hond in elkaar steekt en reageert op anderen. Mocht je nadenken over een hond uit het asiel dan kunnen de medewerkers je goed informeren. Zij weten vaak veel over het karakter en de behoeftes van de hond. Tijdens een kennismakingsgesprek wordt onder andere gevraagd naar je leefomstandigheden, of je wel of niet een tuin heeft, op welke verdieping je woont en of er nog meer huisdieren leven. Het dierenasiel weet precies wat voor vlees zij in de kuip hebben en beoordeelt of je de juiste match bent. Sommige asiels werken om die reden met een proefperiode. Van beide kanten wil je namelijk voorkomen dat de hond na een aantal maanden weer in het asiel komt. Dat is voor jou niet leuk en kan erg traumatisch zijn voor de hond.

3. Op deze plekken adopteer je een hond

Er zijn verschillende mogelijkheden om een hond te adopteren. De meeste mensen gaan langs een fokker of het asiel. Het is belangrijk om te weten waar je jouw hond aanschaft, want vaak bepaalt deze plek ook de gezondheid en het gedrag van de hond.

Je kunt je hond aanschaffen via:

 • Het asiel;
 • Een herplaatsingsorganisatie;
 • Een organisatie die buitenlandse honden naar Nederland haalt;
 • Een kennis;
 • Internet;
 • Een fokker met één nestje;
 • Een fokker die veel pups aanbiedt.

Risico’s van hond uit buitenland adopteren

Een hond uit het buitenland adopteren lijkt een goede daad, maar hier zitten redelijk wat risico’s aan verbonden. Honden die door een stichting worden aangeboden zijn ter plekke gezond verklaard. Vaak wordt een bloedtest gedaan op veelvoorkomende ziekten, maar helaas zijn deze testen regelmatig onbetrouwbaar. Ook lijken de hondjes in eerste instantie lief en dankbaar, maar gedragsproblemen zijn niet ongewoon. Er is tenslotte weinig bekend over het verleden van de honden.

Risico’s van hond via internet adopteren

Bij de aanschaf van een hond via internet moet je op de hoede zijn. Vaak zijn dit broodfokkers die snel geld willen verdienen of hondenbezitters die privé honden fokken en geen verstand hebben van gezondheidszorg. Deze dieren worden vaak niet gevaccineerd en ontwormd. Daarom is het verstandig om een uitgebreide gezondheidscontrole te laten doen bij de dierenarts voordat je een hond in huis haalt die niet via het asiel komt.

4. Denk ook aan het asiel

Een hond in het asiel wordt door de buitenwereld vaak afgedaan als probleemhond. Dat is onzin. Veel honden zoeken juist een nieuw baasje vanwege:

 • Een voormalig baasje dat allergisch is;
 • Ziekte of ouderdom bij baasje;
 • Echtscheiding;
 • Verhuizing (naar bejaardentehuis);
 • Tijdgebrek.

Honden uit het asiel zijn altijd medisch onderzocht, ingeënt, gechipt en geregistreerd. Voor een hond uit het asiel betaal je tussen de 100 en 400 euro. Een goede website is www.ikzoekbaas.dierenbescherming.nl, hier verschijnen honden die door de Dierenbescherming worden aangeboden. Ook kun je hier op zoek gaan naar een dierenasiel bij je in de buurt. De meeste honden zijn in een liefdevolle omgeving opgegroeid, hebben de basiscommando’s meegekregen, zijn gesocialiseerd en hebben een goed karakter. Een asiel doet uitgebreid onderzoek naar het karakter van een hond. Mocht het een ‘gebruiksaanwijzing’ hebben, dan zal het asiel je daar ook van op de hoogte brengen, zodat je weet waar je aan begint.

5. Maak van de herplaatsing een succes

Je hebt de perfecte match gevonden. Een hond die goed past binnen het gezin en je leefsituatie. Nu moet je de juiste omgeving creëren om de herplaatsing tot een succes te brengen. Dat betekent ook vaak veel geduld hebben, vertrouwen kweken, consequent zijn en zorgen voor een ritme.

Zorg er in ieder geval voor dat u het volgende in huis heeft:

 • Voer;
 • Voer- en drinkbak;
 • Halsband en riem;
 • Mand;
 • Verzorgingsproducten;
 • Speeltjes.

Tekst afkomstig van Anicura

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook