shutterstock_265071971

10 tips voor je hond met artrose

Bij artrose krijgt je hond pijnlijke ontstekingen door slijtage in de gewrichten. Lees hier 10 tips voor je hond met artrose. Artrose is voor honden erg pijnlijk. Helaas laten ze dit niet altijd merken, zeker als artrose nog in een vroeg stadium is. Het kan zijn dat je hond moeilijker beweegt, opstaat of gaat liggen. 

Behandeling artrose

Artrose is helaas niet te genezen, maar met de juiste behandeling wel onder controle te houden. Zo heeft je hond minder of geen pijn. De behandeling van artrose hangt af van de oorzaak. Een hond met artrose kan bijvoorbeeld baat hebben bij beweging, medicatie, voedingssuplementen en/of revalidatie met fysiotherapie. Als de artrose komt door een andere aandoening, zoals heupdysplasie of elleboogdysplasie, dan heeft je hond daarvoor ook een behandeling nodig. Je dierenarts adviseert je over de beste behandeling. Naast de behandeling, kun je zelf ook iets voor je hond met artrose doen. Lees hieronder 10 tips van onze dierenartsen.

1. Massage

Wanneer je jouw hond een zachte massage geeft, wordt de bloedcirculatie en flexibiliteit verbeterd. Een massage zorgt ook voor een gevoel van rust en ontspanning en is een moment voor jullie samen. Het is belangrijk om een massage goed te doen, omdat een verkeerde massage juist weer schadelijk kan zijn. Een dierfysiotherapeut kan je helpen met de juiste techniek.

2. Blijf geduldig

Ook als je hond weinig pijn lijdt, lijdt hij of zij aan een ‘blessure’. Hierdoor zullen de wandelingen langzamer gaan en duurt het opstaan of komen misschien wat langer. Geef je hond de tijd, aanmoedigingen en steun indien nodig.

3. Goed bed

Zorg ervoor dat je hond zacht slaapt of kan liggen. Er zijn bedden die speciaal voor honden met artrose worden gemaakt, zoals waterbedden, ‘hang’matten of bedden met verhoging. Dat zorgt ervoor dat je hond makkelijker kan opstaan en uitstappen.

4. Gladheid

Heb je houten of betegelde vloeren? Dit kan (te) glad zijn voor je hond, waardoor hij of zij bang kan worden om te lopen. Denk aan tapijten (of tapijttegels) om uitglijden te voorkomen, of schaf antislipsokken voor je hond aan.

5. Kleding

Met koude, stijve spieren is het nog moeilijker lopen voor je hond. Je hond kan geholpen worden met een jas als hij of zij naar buiten moet – om de klap op de spieren van de kou te voorkomen.

6. Hondentrap

Ligt je hond graag op de bank maar kan hij of zij er niet meer opkomen? Er zijn verschillende trappetjes en andere bouwsels die je hond met hoogteverschillen kan helpen.

7. Rustige omgeving

Het is mogelijk dat je hond nu gevoeliger is voor geluid en chaos. Zorg er daarom voor dat je hond een rustig plekje heeft waar kinderen, andere huisdieren of gasten niet bij kunnen komen. Houd een oogje op je hond zodat je kunt ingrijpen wanneer hij of zij toch ongemakkelijk/gestrest lijkt.

8. Vacht

Een hond met artrose kan minder goed voor zichzelf zorgen, en daar valt vachtverzorging ook onder. Help je hond hiermee, vooral bij gebieden waar hij of zij zelf niet meer zo makkelijk bij kan. Houd de vacht in goede conditie met borstels en kammen en indien nodig de schaar (in het geval van matten en klitten). Je kunt ook met je hond naar een trimsalon gaan.

9. Overgewicht

Artrose komt vaker voor bij honden die te zwaar zijn. Als je hond (veel) te zwaar is, kan je het lijden verminderen door hem of haar te helpen afvallen. Hoe minder gewicht je hond hoeft te dragen, hoe minder de gewrichten en botten worden belast. Ook is er voeding die ondersteund in het verminderen van pijnklachten bij artrose. Vraag hiernaar bij je dierenarts. Vraag om hulp van je dierenarts voor een specifiek dieetprogramma als je een te zware hond met artrose hebt.

10. Aanpassen van beweging

Het is belangrijk om je hond wel te blijven laten bewegen. Je dierenarts of dierfysiotherapeut kan adviseren over het aanpassen van de beweging van je hond. Zo is bij artrose regelmatig kortere beweging beter dan een lange wandeling.

Tekst afkomstig van Anicura

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook