1

Trends in de trainingswereld: gevaarlijk of goed?

De mens volgt trends om verschillende redenen. En de hondeneigenaar is daar geen uitzondering op. We willen er graag bij horen en deel uitmaken van iets groters dan onszelf. Trends, in dit geval nieuwe of andere trainingsmethodes en inzichten, geven een gevoel van gemeenschap en verbondenheid, omdat we dezelfde interesses en voorkeuren delen met anderen.

Daar komt nog bij dat mensen van vernieuwing en verandering houden. Een nieuwe methode biedt een welkome afleiding van de dagelijkse trainingen of wandelingen en de mogelijkheid om nieuwe ervaringen op te doen. Het volgen van trends stelt ons in staat om op de hoogte te blijven van wat er gaande is in de hondenwereld en maakt het gemakkelijk om gesprekken aan te knopen met anderen die dezelfde trends volgen. Want als je niet meedoet, dan voel je je toch een beetje buitengesloten.

Holistische en positieve benadering
De afgelopen dertig jaar zijn er verschillende stromingen geweest in de training van honden, die de nadruk hebben gelegd op positieve methoden, wetenschappelijke inzichten en een meer empathische benadering. Deze trends benadrukken een holistische en positieve benadering van hondentraining, waarbij rekening wordt gehouden met de emotionele en fysiologische behoeften van de hond. Het doel is om een sterke band tussen mens en hond te bevorderen en gedragsproblemen op een humane manier aan te pakken. Een goede ontwikkeling na al die jaren van corrigerende trainingen gebaseerd op (achteraf onjuiste) conclusies uit onderzoeken met wolven.

Het volledige artikel kan je lezen in Onze Hond 3 – 2024.

Deel bericht

Bekijk ook