Schermafbeelding 2020-09-24 om 12.26.53

Werkhonden onder vuur, hoe kon het zover komen?

In maart van dit jaar werd ons land opgeschrikt door een film in het programma ‘Undercover in Nederland’ waarin beelden werden getoond van hondengeleiders die hun honden tijdens de trainingen mishandelden. Dit bleef niet zonder gevolgen, want de politie startte een onderzoek en naar aanleiding daarvan werden in juli zeven hondengeleiders aangehouden en vier honden in beslag genomen.

Strafrechtelijk onderzoek

De geleiders worden door de politie gehoord over hun aandeel in de mishandelingen van de honden en daarvan wordt een dossier opgemaakt dat naar het Openbaar Ministerie wordt gestuurd voor een strafrechtelijke afhandeling van de zaak.De film is gemaakt op drie verschillende locaties van verenigingen die onder de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging (KNPV) vielen. Inmiddels is de erkenning van deze groepen door de KNPV ingetrokken Ongetwijfeld zijn dit soort beelden ook bij andere clubs wel te maken, want in africhtingskringen is het bekend dat er verenigingen zijn die nog met middeleeuwse africhtings-methoden werken. De vraag is, waar komt dit gedrag vandaan? Hoe heeft zich dit ontwikkeld?

Africhting

Onder africhting verstaan we in dit artikel de politiehond africhting (KNPV) en de IGP (Internationaal Gebruikshon-den Programma), vroeger IPO (Internationale Prüfungs Ordnung) en nog langer geleden het programma Verdedigingshond, en ook de Ringsport of Mondioring. De honden waarmee dit wordt beoefend zijn over het algemeen de werkhonden, zoals Duitse herder, Mechelaar, Rottweiler, Dobermann, Bouvier, Riesenschnauzer en Hollandse herder. Binnen de KNPV worden ook heel veel kruisin-gen gebruikt, die eigenlijk wel een eigen lijnteelt hebben. Daar wordt gericht gefokt met goede karakterhonden om een stabiele, stoere werk-hond te krijgen.Binnen deze programma’s zit het zogenaamde manwerk of pakwerk, waar de hond bijt op een pakwerker of helper, die speciale beschermende kleding draagt. Dit onderdeel is vaak heel specta-culair en voor veel hondengeleiders het meest aantrekkelijke deel van de training. Ook in de wedstrijden zie je het publiek juist op die onder-delen weer toestromen om te kijken hoe een hond z’n mannetje staat. Het vraagt ook een bepaald type hond om dit werk goed te kunnen doen.

Lees het volledige artikel in Onze Hond nr. 8. https://shop.bcm.nl

Tekst: Ruud Haak | Foto’s: Ron Baltus en archief Ruud Haak

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook