Schermafbeelding 2020-09-23 om 20.12.31

Rasportret: Yorkshire Terrier

Diverse taken zorgden voor een grote diversiteit aan rassen. Ieder ras heeft zijn eigen specialiteit. Hoe zijn die rassen tegenwoordig, bijvoorbeeld als gezinshond? Welke karaktertrekken hebben ze, en waar blinken ze in uit? Dit keer een kleine, maar zeker dappere hond, de Yorkshire Terrier.

Geschiedenis

Tegenwoordig wordt de Yorkshire Terrier, in de wandelgangen vaak ‘Yorkie’ genoemd, eigenlijk alleen nog gezien als gezelschapshond. Dat is echter lang niet altijd zo geweest. Het hedendaagse elegante hondje was vroeger, in de negentiende eeuw, een echte werkhond, die zijn wortels in Groot-Brittannië heeft liggen.

Het begon allemaal in Schotland met de Skye Terrier, een jager, met stugge beharing, op onder andere dassen en otters. Een enkele keer werden uit de Skye Terrier pups geboren met een vacht die veel zachter was dan gebruikelijk bij het ras. In het dal van de Clyde, een rivier in Schotland, waren juist deze zachtharige honden zeer geliefd. Uit de Skye Terrier ontstond op die manier de Clydesdale Terrier, ook wel bekend als Paisley Terrier. In tegenstelling tot de Skye Terrier, een hond van aristocraten en grootgrondbezitters, werd de Clydesdale juist gehouden in de armetierige woninkjes van de straatarme Schotse textielwerkers. Daar hielp het felle jagertje mee om de karige maaltijd van de arbeiders af en toe aan te vullen met wat vlees, terwijl het hondje zelf erg goedkoop in onderhoud was.

Karakter van de Yorkshire Terrier

Het Yorkie mag dan misschien niet zo groot van formaat zijn, hij heeft wel een groots karakter en is een terrier in hart en nieren. Dat onvervalste terrierbloed zorgt ervoor dat het een zeer vasthoudende hond kan zijn. Dit doorzettertje kan behoorlijk zelfstandig en voortvarend te werk gaan. Dat wil de hond nog wel eens het predicaat koppig of eigenwijs opleveren, maar juist die twee eigenschappen waren noodzakelijk voor het werk wat hij in vroegere tijden moest verrichten. Tezamen met zijn intelligentie en meer dan uitstekende probleemoplossend vermogen stelt hem dat in staat om de meest gecompliceerde taken uit te voeren.

Lees het volledige artikel in Onze Hond nr. 8. https://shop.bcm.nl

Tekst: Jolien Schat | Foto’s: Alice van Kempen

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook