Schermafbeelding 2020-08-19 om 16.10.46

Rasportret: Basenji

Diverse taken zorgden voor een grote diversiteit aan rassen. Ieder ras heeft zijn eigen specialiteit. Hoe zijn die rassen tegenwoordig, bijvoorbeeld als gezinshond? Welke karaktertrekken hebben ze, en waar blinken ze in uit? Dit keer een oertype: de Basenji.

Geschiedenis van de Basenji

De eerste berichten over op Basenji lijkende honden stammen uit 1870. Een ontdekkingsreiziger die door Centraal Afrika reisde, maakte melding van ‘wildernishonden’. Hij beschreef honden met een korte rode vacht, staande oren en gekrulde staarten. De honden stonden de inheemse bevolking terzijde als hulp bij de jacht op allerlei soorten wild, maar vooral op groot wild. Tijdens de jacht werden ze met name gebruikt als zichtjager en drijfhond. Door hun enorme jachtpassie werden de honden zeer gewaardeerd door de inheemse bevolking. Vaak hadden de honden een bel om, die bij iedere hond een andere toon had. Aan de hand van de vorm en het materiaal van de bel kon men identificeren bij welke stam te hond hoorde. De naam Basenji betekent ongeveer zoiets als ‘bosding’, ‘boshond’ of ‘stille jager’.

Afkomst Basenji

Door vrijwel heel Centraal-Afrika heen leefden en jaagden Basenji-achtige honden maar vooral in Congo-Kinshasa. Die honden verschilden wel lichtelijk van elkaar. In moerassige gebieden met veel struikgewas waren de honden vaak brindle gekleurd terwijl ze in bosachtig gebied merendeels zwart-wit of driekleurig waren. Ook stonden ze onder allemaal verschillende namen bekend, die vaak gerelateerd waren aan het gebied waar zij leefden; ze werden onder andere Congo Terriers, Bongo’s en Lagos Wildernishonden genoemd. Hoe al deze jachthonden zijn onstaan is echter niet bekend. Dat hun oorsprong in een heel ver verleden ligt is echter wel duidelijk. Er zijn historische afbeeldingen die zelfs teruggaan tot bijna 200 jaar voor Christus, waarop honden te zien zijn die al heel veel overeenkomsten vertonen met de huidige Basenji. Die afbeeldingen stammen met name uit Egypte en werden veelal gevonden op de graven van Farao’s. Tegen het einde van de negentiende eeuw werden diverse honden vanuit Afrika naar Europa getransporteerd waar ze tentoongesteld werden in dieren-tuinen in Parijs en Berlijn. De fokkerij van Basenji’s in Europa kwam pas in de jaren dertig van de vorige eeuw van de grond.

Karakter van de Basenji

De Basenji verschilt in enkele opzichten van andere hondenrassen: de teven zijn maar eens per jaar loops, ze ruiken niet naar hond, wassen zich als een kat en kunnen niet blaffen. Dat wil niet zeggen dat een Basenji geen geluid kan produceren. Hij heeft zelfs een heel scala aan vocale uitingen tot zijn beschikking; hij kan grommen, janken, piepen en zelfs een bijna menselijk soort schreeuwen, waar de rillingen van over je rug lopen. Zijn leukste geluid is echter het ‘gejodel’ in allerlei toonhoogtes. Dat is het geluid dat ze maken wanneer ze blij of opgewonden zijn. Over het algemeen is de Basenji een vrolijke, ondernemende, zelfverzekerde hond. Hij heeft zo zijn eigen visie op de wereld, trekt ook vaak zijn eigen plan, maar is daarnaast ook zeer aanhankelijk naar de mensen aan wie hij zijn hart heeft verpand. Dat zijn er meestal niet zo heel veel want hoewel de Basenji over het algemeen prima met mensen overweg kan, is hij toch wel wat eenkenning. Soms zelf zozeer dat maar één van de huisgenoten precies in zijn pulletje valt en de rest er in zijn ogen maar een beetje ‘bij bungelt’. Tegenover vreemden is de Basenji vaak wat afstandelijk. Je bent niet zomaar zijn kameraad, dat privilege zal je eerst moeten verdienen. Tegenover zijn baas en grote vriend laat hij zijn andere kant zien. Hij kan zeer genoeglijk op een warme en behaaglijke schoot liggen te soezen, genietend van kriebelende vingers.

De Basenji is een zeer alerte hond, de Basenji ziet en hoort alles. Hij houdt de boel goed in de gaten, het liefst vanaf een wat hogere plek, zoals de bank of het raam-kozijn. Inventief is hij ook. Laat je spullen slingeren dan is het niet gek als de Basenji er mee aan de haal gaat. En als je dan bezig bent het ene gestolen goed op te bergen, loopt het kleine spook al weer met met het volgende te sjouwen. Je Basenji maakt je duidelijk dat het handiger is om je spullen altijd netjes weg te leggen. De Basenji houdt van warmte en kan uren languit liggen bakken in de zon. Hoewel hij gesteld is op een tuin, is het niet per se buitenhond. Hij prefereert het gevoel echt bij het gezin te horen, maar vrijelijk in en uit kunnen lopen is natuurlijk helemaal ideaal. Laat je de hond wel eens zonder toezicht in de tuin, zorg dan voor een voldoende hoog (en diep) hek. Een Basenji kan niet alleen veel hoger springen dan zijn vrij geringe formaat doet vermoeden, hij is ook goed in klimmen en graven. Sommige exemplaren blijken echte ontsnappingsartiesten te zijn, de wereld lonkt immers! De omgang met onbekende honden die je buiten tegenkomt is wisselend. De Basenji is geen vechters-baas, en is doorgaans prima sociaalvaardig, maar hij kan soms een beetje ‘drammerig’ overkomen op andere honden. Hij kan de neiging hebben wat controlerend gedrag te vertonen, en dat vindt niet iedere hond even leuk.

Lees het volledige artikel in Onze Hond nummer 7.

Tekst: Jolien Schat | Foto’s: Alice van Kempen

5/5 - (1 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook