Schermafbeelding 2021-06-22 om 09.41.44

Reddingshondenwerk is ‘waardevolle aanvulling’

Recent was Stichting Signi Zoekhonden in het nieuws vanwege een door de overheid opgelegde boete voor hun zoekacties naar vermiste personen in het water. Bij het oplossen van deze vermissingszaken spelen honden een grote rol. Hoe worden deze honden getraind en waarom is dit werk zo hard nodig?

Mensen die soms al jaren hun familielid missen, worden door de overheid in de steek gelaten. Ze kunnen geen hulp meer krijgen van Stichting Signi Zoekhonden, een vrijwilligersorganisatie die zich al jaren inzet voor families die nog steeds hopen hun geliefde weer terug te vinden. De vrijwilligers van Signi besteden bijna al hun vrije tijd aan het bestuderen van de vermissingen en gaan dan met hun honden op onderzoek uit rondom diverse wateren. Hun kracht ligt bij het zoeken naar vermisten in het water. De honden zijn hierop getraind en ook zijzelf hebben veel kennis en ervaring opgedaan in de loop der jaren. Er zijn inmiddels ook vele langdurige vermissingszaken die door hen zijn opgelost. In het waterwerk zijn niet alleen de honden nodig, maar ook duikers, die op de plekken die de honden aanwijzen kunnen duiken om te kijken wat er op de bodem ligt. En hier ligt nu een probleem voor de overheid.

Boete voor duikacties

De activiteiten van Stichting Signi Zoekhonden liggen momenteel noodgedwongen stil vanwege een ernstig beperkende interpretatie van wet- en regelgeving door de overheid, inclusief forse opgelegde boetes. De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid meent dat nagenoeg elke duikactie, anders dan naar ‘visjes kijken’, onder duikarbeid valt en daarom alleen door beroepsduikers uitgevoerd kan worden. Daarmee stelt hij dat goed opgeleide en ervaren duikvrijwilligers het Arbeidsomstandighedenbesluit overtreden. Hij legt om die reden een boete van bijna vijfduizend euro op aan Signi, een ANBI-erkende stichting, en daarmee legt hij tevens een bom onder toekomstige inzetten en tal van andere watergerelateerde goede doelen.

De politie heeft te weinig mankracht om zogenoemde cold cases op te pakken en er mee aan de gang te gaan. De vrijwilligers van Signi bestuderen de vele vermissingen en kijken of het aannemelijk is dat er in een bepaalde zaak sprake kan zijn van een te water raken. Dan gaan ze met hun honden en materiaal op stap en proberen enig spoor op te pakken. Ze varen vele wateren af en middels analyse van de zaak en logisch nadenken komen ze dikwijls tot de oplossing. Inmiddels zijn ze al in veel vermissingen succesvol geweest en nu blokkeert de overheid hun vrijwilligerswerk. Ze hebben de duikers nodig om de door de honden aangegeven plaatsen te checken. Aangezien ze hun acties vrijwillig doen en slechts alleen financiële steun krijgen middels donaties, kunnen ze geen beroepsduikers inhuren.

Vermisten gevonden

Nabestaanden van door Signi opgeloste vermissingszaken reageren geschokt dat de stichting haar activiteiten nu noodgedwongen moet staken. Zij schrijven: ‘Signi is een waardevolle aanvulling op de hulpdiensten’, ‘onze zoon, broer en vriend zou nog steeds vermist zijn zonder de gemotiveerde inzet van de vrijwilligers van Signi’ en ‘het ‘niet-weten’ is een verschrikkelijke positie voor familie en vrienden.

Lees het volledige artikel in Onze Hond nr. 6. Bestel hier

 

2/5 - (3 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook