Schermafbeelding 2020-06-24 om 14.19.45

Rasportret: Duitse Dog

Diverse taken zorgden voor een grote diversiteit aan rassen. Ieder ras heeft zijn eigen specialiteit. Hoe zijn die rassen tegenwoordig, bijvoorbeeld als gezinshond? Welke karaktertrekken hebben ze, en waar blinken ze in uit? Dit keer een elegante reus: Duitse Dog.

  • Herkomst: Duitsland
  • Levensverwachting: 8 tot 10 jaar
  • Karakter: toegewijd, vriendelijk, liefdevol, zelfverzekerd
  • Gewicht: Reu: 54 – 90 kg Teef: 45 – 59 kg
  • Kleur: Zwart gevlekt, geel en gestroomd, blauw (grijs)

Herkomst Duitse Dog

Er is nog wel eens wat verwarring rondom de naam van de Duitse Dog. Veel mensen spreken over een Deense Dog als ze de Duitse Dog bedoelen. Die verwarring wordt in de hand gewerkt omdat de hond in het Engels ‘Great Dane’ wordt genoemd, terwijl de Frans spreken- de landen het hebben over de ‘Grand Danois’.

Ongeveer in de vierde eeuw verhuisden hele volks- stammen van het oosten naar het westen en vice versa. Onder hen bevonden zich de Alanen, die naar het westen trokken. Zij werden vergezeld van grote, dogachtige honden die zij gebruikten om voor de jacht op groot wild zoals everzwijnen, beren en herten. Tevens werd hij ingezet en als waakhond. Deze honden worden gezien als de vroegste voorouders van onder andere de Duitse Dog.

De verwarring begint omdat Deense honden zoals de Ulmer Dog en de lichtere variant daarvan, de Deense Dog, wel degelijk een behoorlijk steen hebben bijgedra- gen aan de ontwikkeling van de Duitse Dog. Het is echter Duitsland geweest, die het ras heeft gevormd tot zijn huidige verschijning. Zijn kruisten windhonden- bloed in waardoor de hond gestroomlijnder en slanker werd dan de gemiddelde dogachtige. Door de eeuwen heen heeft de Duitse Dog onder veel verschillende namen bekend gestaan. Pas in 1877 werd de naam Duitse Dog officieel aangenomen. In die tijd werd de hond nog voornamelijk gezien als jachthond, al beschreef de rasstandaard die in 1880 werd opgesteld wel degelijk een dogachtige. In later jaren werd het ras opnieuw veredeld, mogelijk door het inzetten van Ierse Wolfshonden. Ook de rasstandaard werd aangepast. Sinds die tijd is de Duitse Dog echter niet veel meer veranderd qua type.

Momenteel ziet men echter Duitse Doggen opduiken van een zogeheten ‘hypertype’. Deze honden hebben een te breed hoofd met veel los vel, hangende oogleden en zware hanglippen. Ze neigen veel meer naar een zwaargebouwde dogachtige dan de elegante Duitse Dog hoort te zijn. Jammer, want voor de liefhebbers van zware dogachtigen zijn er genoeg andere rassen te vinden, terwijl er van de echte Duitse Dog maar eentje is. In Nederland steeg de populariteit van de Duitse Dog vanaf het einde van de negentiende eeuw in een rap tempo. Daaraan kwam een einde door het uitbreken van de tweede wereldoorlog. Veel Doggen overleefden deze zware tijd niet en moeizaam werd na de bevrijding opnieuw een start gemaakt met het op de kaart zetten van de Duitse Dog.

Karakter

In Engeland noemen ze hem ‘the gentleman of the continent’. Het is een zachtaardige reus met een vriendelijk karakter die tegenwoordig alleen nog maar gehouden wordt als huisdier. Daar is de Duitse Dog dan ook uitstekend op zijn plaats, sterk gehecht aan zijn baas als hij is. Niet dat hij nou de hele dag achter je aan wandelt en als kauwgom aan je blijft plakken, maar hij is wel graag in de buurt. Schijnbaar soezend op zijn kleed, maar ondertussen toch de boel in de gaten houdend. Nog liever echter ligt hij languit op de bank en er zijn genoeg doggen die schoothondjes-aspiraties hebben. Niet in het minst gehinderd door enige zelfken- nis schuiven ze achterwaarts de bank op en draperen hun enorme lichaam op, over en om je heen. Meestal gevolgd door een diepe zucht van tevredenheid. En terwijl hij de lucht uit je longen perst kwijlt hij nog even vriendelijk over je gezicht. Zo’n hond stop je natuurlijk niet in een kennel, daar zou hij verpieteren.

Met de kinderen staan de meeste Duitse Doggen op zeer vriendschappelijke voet. Toch kan hij voor het heel jonge grut wel eens minder geschikt blijken te zijn. Hoewel hij daar vaak verbazingwekkend zachtzinnig mee om gaat, is een lichte lompheid hem niet vreemd. Hij is ook in het bezit van een geducht wapen dat hij redelijk vaak inzet: zijn staart. Die is vrij dun maar heeft de kracht van een rij- zweep als hij vrolijk kwispelend zijn plezier kenbaar maakt. Bij volwassen komt het erop neer dat hij je dijbenen ranselt. Dat doet bij ons al zeer, kan je nagaan wat dat bij een drie turven hoge peuter doet die met zijn snoet precies op staarthoogte staat.

Tegenover bezoekers stellen de meeste Duitse Doggen zich met enige waardigheid op. Vreemden worden even geïnspecteerd, meestal vriendelijk maar niet al te enthousiast begroet, en verder met rust gelaten. Een aantal vertoont echter terughoudendheid naar mensen die ze niet kennen. Als hij denkt dat er gevaar dreigt voor zijn gezin dan zal de dog op de barricaden klimmen en zijn aanwezigheid duidelijk kenbaar maken middels een zeer luid en diep geblaf. Dan blijkt het een geduchte bewaker, die niet zal aarzelen zijn geblaf in daden om te zetten als de situatie daar om vraagt. In de praktijk zal dat waarschijnlijk erg weinig nodig zijn want een inbreker moet wel erg stom zijn om door te zetten als hij een woest bulde- rende Duitse Dog op zich af ziet stormen.

Opvoeding en training

Een Duitse Dogpuppy lijkt nog in niets op de indruk- wekkende, haast majestueuze hond die hij ooit gaat worden. Een paar slungelige veel te lange stelten, die nooit weten welke kant ze nou precies op moeten, lijken met moeite een wat ielig lijf overeind te houden. Daaronder een paar voeten de nog een paar maten te groot lijken te zijn en een hoofd met een stel oren waar de pup duidelijk nog in dient te groeien. Tel daarbij een paar wat verlegen ogen op en je smelt. Eén en al vertedering. En daarin schuilt een risico. In een razend tempo transformeert het onhandige slungeltje in een gigant die een formaat van bijna een meter kan bereiken. Tegen die tijd kan je hem maar beter goede manieren geleerd hebben.

Als hij volwassen is, torenen som- mige exemplaren met gemak een kop boven een mens uit als ze er tegenop springen en als zoiets met volle kracht in de lijn gaat hangen dan word je niet alleen onderuit getrok- ken, dan word je gelanceerd! Een consequente en gedegen opvoeding is dan ook geen overbodige luxe. Dat begint uiteraard al bij een goede socialisatie.

Als pup zijn het vaak ietwat verlegen hondjes. Leer de jonge Goliath hoe de wereld in elkaar steekt, dat mensen en dieren leuk zijn en onbekende dingen geen bedreiging vormen. Dan kan hij met vertrouwen groot groeien. Onvoldoende socialisatie kan leiden tot angst, wantrouwen en onzekerheid. Wees verder uiterst consequent in de opvoeding van de hond. Op volwassen leeftijd zijn veel van de ietwat verlegen pups veranderd in behoorlijk zelfverzekerde honden. Tegen die tijd kan hij maar beter geleerd hebben hoe de verhoudingen liggen omdat er soms honden zijn die anders best wel wat controlerend gedrag kunnen vertonen. Om dat te voorkomen dient de eigenaar van een Duitse Dog best over wat leiderschapskwaliteiten te beschikken. Ga met de pup al jong naar een goede puppy- en basiscursus. Het zal niet de snelst lerende van de groep zijn, maar de Duitse Dog leert wel gestaag. En als het op een positieve manier wordt gedaan, met gebruik van veel beloningen en prijzende woordjes, dan zal hij er nog plezier in hebben ook.

Beweging en gebruiksmogelijkheden

Ons gemiddelde wandeltempo is voor de Duitse Dog met zijn lange stelten veel te traag. Daarom is het wel zo fijn als de hond lekker luistert, zodat hij minstens één keer per dag lekker los kan lopen en zijn energie eruit kan rennen. Daarbij kan hij een snelheid laten zien die je niet verwacht als je naar zijn formaat kijkt. Deze dog mag er dan wel waardig uit zien maar als hij de kolder in zijn kop krijgt dan gaat hij helemaal los. Met rare bokkensprongen kan hij om je heen daveren waarbij hij al zijn waardigheid overbood gooit. Met passerende honden gaan de meeste Duitse Doggen wel goed om. Toch zijn er met name onder de reuen ook wel exemplaren te vinden die agressie vertonen naar seksegeno- ten. Ook zal je soms honden tegenkomen die omhoogkijken naar je hond en dan besluiten er als een haas vandoor te gaan. (Wat zou je zelf doen als je 1.65 meter bent en er komt ineens iemand op je afgerend die bijna 5 meter lang is?) Laat de Dog daar niet achter- aanrennen, ook al is het misschien met de beste bedoelingen.

Hou er ook rekening mee dat je zelf dan wel helemaal gewend kunt zijn aan de grootte van de hond, maar dat veel mensen daar toch wel een beetje moeite mee kunnen hebben. Een argeloze fietser of voorbijganger die benaderd wordt door een dartelende Duitser zou van schrik wel eens van zijn fiets af kunnen vallen of geneigd zijn in de hoogste boom te klimmen. Mits de Duitse Dog voldoende beweging krijgt, zal het in huis een rustige hond zijn. Met koud en nat weer blijven de meeste Doggen liever op de bank liggen dan dat ze mee naar buiten gaan. Er zijn maar ook weinig Duitse Doggen die een zwempartij echt waarderen.

Gezondheid en verzorging

De vachtverzorging van de ultra kortharige Duitse Dog heeft niet veel om het lijf. Als hij in de rui is de losse haren eruit borstelen, en wil je hem eens extra laten glimmen, even een vochtige zeemleren lap er overheen halen. Let op dat de nagels van de hond niet te lang worden, iets wat kan gebeuren als er te weinig met hem over een harde ondergrond gelopen wordt. Zorg voor een zachte, ruime slaapplaats. Als de Dog veel op een harde vloer ligt dan kan hij ontsierende eeltplekken krijgen, met name op zijn ellebogen.

Duitse Doggen worden helaas zelden oud. De gemiddelde leeftijd ligt op ongeveer zeven jaar en er zijn heel wat medische aandoeningen waar honden van dit ras mee te kampen kunnen krijgen. Onder de ernstige afwijkingen kan men dilaterende cardiomyopathie (DCM) rekenen, waarbij de hartspier in steeds ergere mate verslapt. Daarnaast is er het Wobblersyndroom, een wervelkolomafwij- king waardoor de hond in eerste instantie een vreemde gang krijgt en waarbij in een later stadium verlamming optreedt. Heupdysplasie komt voor, een misvorming van het heupgewricht waar veel (grotere) rassen onder kunnen lijden. Botkanker komt voor, congenitale doofheid, en dan zijn ze ook nog eens erg gevoelig voor het ontwikkelen van een maagtorsie. Daarbij draait de maag om zijn as en zwelt op, waardoor organen en de bloedsomloop in de verdrukking komen en de hond binnen luttele tijd sterft als er niet tijdig wordt ingegrepen. Regel- matig wordt de maag daarom preventief vastgezet, vaak tijdens een andere operatieve ingreep.

Een Duitse Dog stelt behoorlijk wat eisen aan zijn eigenaar en de omgeving. Hij neemt nogal wat plaats in, dus met een volgebouwd appartementje kom je er niet. Een bovenwoning zonder lift is totaal niet geschikt. Het eerste jaar dient de beweging van de opgroeiende dog goed in balans te zijn. Meerdere malen per dag een trap of en af klimmen hoort daar niet bij. En hem sjouwen tot hij ruim een jaar is lukt alleen als je ter voorbereiding een paar jaar krachttrai- ning gaat doen. Een ruim vervoersmiddel is ook aan te raden. Om een dog in een Twingo te proppen heb je een schoenlepel nodig plus een gat in het dak waar hij zijn hoofd uit kan steken. Om hem goed op te laten groeien dient hij voer van uitstekende kwaliteit te krijgen en hij eet bepaald niet weinig. Eventueel benodigde medicijnen gaan naar gewicht en zijn gewicht ligt hoog. Kortom: de Dog is een dure kostganger. Een heel groot voordeel van de Duitse Dog is dan wel weer dat je niet hoef te bukken om hem te aaien.

Tekst: Jolien schat | Foto’s: Alice van kampen

4.6/5 - (10 stemmen)

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook