Schermafbeelding 2021-05-17 om 11.27.08

Management 2.0: voorkomen, trainen en geduld hebben

Hond-hond agressie tussen twee of meer honden binnen Ć©Ć©n huishouden is een van de moeilijkste gedragsproblemen die ik als kynologisch gedragstherapeut tegenkom. Het is een situatie die voor veel verdriet, onmacht en onmogelijke keuzes kan zorgen. Niet in de laatste plaats omdat eigenaren met hun goede bedoelingen niet zien aankomen dat het hebben van twee of meer honden een dynamiek met zich meebrengt die voor complicaties kan zorgen.

In het eerste artikel van dit tweeluik over hond-hond agressie, te lezen in het vorige nummer van Onze Hond, heb ik besproken welke oorzaken eraan ten grondslag kunnen liggen dat er problemen ontstaan tussen twee honden binnen Ć©Ć©n gezin. In dit tweede deel wil ik verder uitleggen hoe je kunt herkennen welke van de honden de aanstichter is en welke hond het slachtoffer. Dit is uiteraard heel belangrijk om de juiste therapie in te kunnen zetten. Welke signalen laat de aanstichter zien?

Enkele voorbeelden van signalen die de agressor kan laten zien:

– Het blokkeren van de toegang tot een mand, bench, bank, deur, voerbak, et cetera, door in de weg te gaan liggen;
– Het slachtoffer tegen een andere hond aanduwen (als er meer dan twee honden zijn);
– Het slachtoffer aan de kant duwen om als eerste door een deur of in de auto te gaan;
– Het stelen van speeltjes en/of botjes van het slachtoffer;
– Het steeds op dezelfde manier benaderen van het slachtoffer: in hoge houding en door de neus of poot op de schouder te leggen;
– Het staren naar en fixeren op het slachtoffer;
– Happen en/of blaffen tegen het slachtoffer, al dan niet vanaf een hogere positie, zoals op een bank of in een doorgang;
– Uitdagen tot ongepast spel.

Elk van deze signalen kan binnen een korte periode (minuten) uitmonden in een gerichte aanval van de hond die dit gedrag laat zien. Dat lijkt dan soms voor mensen uit het niets te komen. We schrikken ervan en reageren dan ook vaak emotioneel. Maar hoewel het zeker niet een wenselijke situatie is als honden elkaar aanvallen, kunnen we dit soms toch weer in goede banen leiden.

Risicoā€™s beperken door management

Bij alle problemen rond hond-hond agressie is management het allerbelangrijkste onderdeel van de aanpak. Management om te zorgen voor veiligheid voor beide honden en voor iedereen in het gezin. Want bij pogingen tot het opbreken van gevechten is menigeen gebeten door zijn eigen hond. Door gebruik te maken van kennels, benches, traphekjes, goed afgesloten ruimtes en goed geplande looproutes voor het in- en uitgaan, sluizen en indien nodig een muilkorf, beperk je het risico op herhaling van een gevecht. In het geval van agressie door bepaalde triggers is het zaak deze zoveel mogelijk te gaan voorkomen of managen. Geen speelgoed laten rondslingeren als dat aanleiding geeft tot gevechten, de honden apart van elkaar, op een rustige plek, laten eten en apart kauwbotjes of kongs geven, alsook de honden gescheiden houden als er bezoek binnenkomt en de aandacht goed verdelen zijn eerste stappen naar een meer harmonieuze samenleving van de honden. En dan is het zaak voor een gedragstherapeut om te zoeken naar een therapie die werkend is voor de betreffende hond(en).

Lees het volledige artikel in Onze Hond nr. 5. Bestel hier

 

2/5 - (2 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook