shutterstock_2008525838 bewerkt

Jackal, de high energy hond

De volgende casus is een voorbeeld van een hond waarbij het vertoon van agressie ertoe leidde dat hij werd verdacht van het ‘Cocker rage syndroom’. Dat is een ernstig probleem, waarbij een hond zonder aanleiding plotseling agressief wordt.

Jackal is een Springer Spaniel reu van anderhalf jaar met een temperament en levendigheid uit de bovencategorie. Hij zoekt actie om zo tegemoet te komen aan zijn energie- en bewegingsbehoefte. Om die reden kregen de eigenaren van de instructeur het advies om denk- en zoekspelletjes te gaan doen en hun hond bezig te houden, ook binnenshuis. Jackal maakt geen onderscheid tussen ‘rust’ en ‘actie’. Hij staat de hele dag ‘aan’ en neemt geen rust. Zijn dagelijks ritme moet dus aangepast worden naar een ritme waarbij hij rust opgelegd krijgt.

Verder dan prettig is

Jackal is een high energy hond die uit zichzelf niet gemakkelijk rust zal pakken. In mijn praktijk scant hij alle tafels en het aanrecht, en zonder enige beperking springt hij op schoot. Als hij even geen aandacht krijgt blaft hij indringend en er is geen activiteit die Jackal lang volhoudt of afrondt. Iedere nieuwe prikkel bepaalt zijn volgende impulsieve actie. In zijn energie bepaalt hij de grenzen en de regels binnen het gezin, en daarbij gaat hij verder dan prettig is. Het is geen kwaaie wil, maar een gebrek aan impulscontrole. In het gezin holt iedereen achter de feiten aan, omdat ze zich aanpassen aan Jackal. Jackal zou zich aan moeten passen aan het gezin (in mijn optiek).

Bij de eigenaar thuis mondt dat uit in het stelen van voorwerpen, bezitsagressie en verzet met agressie als er iets moet gebeuren. Op een bepaald moment blaft hij opgewonden als er een gezinslid (een kind van twaalf jaar) achter een deur staat. Het kind durft niet naar binnen te komen. Daar ontstaat ook het idee van het Cocker rage syndroom.

Geen idee wat er wel en niet mag

Omdat Jackal uiteindelijk veel bepaalt is het bijna onvermijdelijk dat hij in conflict komt met de gezinsleden. Op die momenten toont hij ook agressie in de vorm van grommen en blaffen. Het onderliggende probleem is dat Jackal geen idee heeft wat er wel en niet mag. Hij mag op de bank, op schoot, hij kan bij de tafels, en als iets niet mag is hij iedereen meestal te vlug af. Hij heeft vaak succes met ongewenst gedrag en dat succes probeert hij weer na te streven en af te dwingen. Maar soms lukt het niet en dan ontstaat een conflict met de gezinsleden. De spanning van dat conflict leidt tot agressie. Een hond is een opportunist die gebruik maakt van kansen die hij krijgt aangeboden. En Jackal ziet veel kansen. Zo ontstaat dwingend gedrag. Dwingend gedrag ontstaat als een hond stelselmatig eerder bereikt succes opnieuw probeert te bereiken.

Het volledige artikel is te lezen in Onze Hond nummer 3. Dit nummer kun je vanaf 25 maart kopen in de boekhandel bij jou in de buurt of online bij de bcm store.

5/5 - (1 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook