Zwarte hond

Sheila Harper: geef je hond de steun die hij nodig heeft

Sheila Harper is een gerenommeerde Engelse hondengedragsdeskundige. Ze richt zich op het dagelijks leven van de hond; hoe kunnen we onze honden leren om ontspannen en met zelfvertrouwen alledaagse en nieuwe situaties tegemoet te treden? Dit is een heel andere insteek dan training, waarbij de hond leert luisteren naar wat zijn eigenaar wil. Sheila helpt je kijken naar wat je hond nodig heeft.

Een fijne relatie
Een gehoorzame hond is niet hetzelfde als een gelukkige hond. Een hond kan wel naar je luisteren maar weet je ook hoe hij zich voelt, wat zijn behoeften zijn? Behalve veiligheid en voer heeft een hond het nodig om zelf keuzes te kunnen maken, aan te kunnen geven wat hij nodig heeft, zoals snuffelen, spelen of bij zijn menselijke maatje zijn. Sheila spreekt consequent in termen van ‘mens’ en ‘hond’, niet ‘baas’ en hond. Een goede band met je hond kenmerkt zich door wederzijds respect en betrokkenheid. Dat krijg je alleen als je niet éénzijdig besluit wat leuk en goed is voor je hond.

Wat ziet/ruikt hij?
Sheila vraagt je om je te verdiepen in hoe de hond de wereld om zich heen ervaart, en dat is anders dan hoe je het zelf ziet. Ook in letterlijke zin: als je een teckel hebt, ga dan eens op je buik liggen en kijk om je heen. Vanuit teckelstandpunt kan een naderende kinderwagen een eng ding zijn. Daar komt bij dat een hond ook altijd van alles ruikt dat jij niet kunt zien. Soms zie je hem snuffelen, of je ziet aan zijn houding dat hij iets opvangt.

Observeer het liefst zonder onmiddellijk te interpreteren waarom hij iets doet, en pas ook op met het overnemen wat anderen zeggen. Interpretaties kunnen het goed observeren in de weg staan. Als je bijvoorbeeld denkt dat een hond die zijn staart hoog heeft staan ‘dominant’ is, mis je de signalen dat je hond misschien wel verstijfd van onzekerheid is – met een hoge staart. Goed kijken is de eerste stap naar begrijpen. Wat ziet hij, waar kijkt hij naar? Waar snuffelt hij aan, waar is hij mee bezig? Is hij op zijn gemak, heeft hij plezier of is hij gespannen? Of is hij lusteloos en geeft hij weinig (meer) aan wat hij wil? In de praktijk krijgen lastige honden die uitvallen of vernielen vaak wel aandacht, voor teruggetrokken, gestreste honden die geen probleem veroorzaken voor hun mensen geldt dit veel minder.

Wat heeft hij nodig
Sheila Harper spreekt van real life skills, vaardigheden die een hond in het dagelijks leven nodig heeft om zonder veel stress en frustratie te kunnen leven. We hebben vaak de neiging om òf alle verantwoordelijkheid van ze weg te nemen, òf ze in het diepe te gooien en ze alles zelf maar te laten uitzoeken.

Tekst: Regine Voort

Het hele artikel lees je in Onze Hond 2019/3. Wil je nooit meer iets missen van Onze Hond? Neem dan een abonnement.

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook