Else den boer 2

Raadar PETscan

PETscan is een programma waarmee dierenartsen gestandaardiseerd online diagnoses kunnen registreren. De diagnoses geven inzicht in de ernst en omvang van bepaaldeverfelijke ziektes en afwijkingen per ras en vormen zo een onmisbare bron van informatie in de strijd voor gezonde en sociale rashonden en -katten. Dierenarts-onderzoeker Else den Boer van het ExpertiseCentrum Genetica Gezelschapsdieren (ECGG) licht toe.

Else den Boer doet promotieonderzoek gericht op het voorkomen van erfelijke ziektes bij rashonden en -katten. Daarnaast werkt zij aan de ontwikkeling van nieuwe fokkerijstrategieën op basis van moderne DNA-technieken waarmee fokkers ondersteund kunnen worden.

Wat is PETscan?
‘Om iets aan erfelijke ziektes te kunnen doen, moet je weten wat het probleem is: wat komt er voor bij welke rassen en in welke mate? PETscan is bedoeld om daar een goed beeld van te krijgen. Het is een module die wordt ingebouwd in de software van dierenartspraktijken. Heeft een dierenarts een dier bekeken, dan noteert hij de gegevens van het dier en de diagnose op zijn eigen digitale patiëntenkaart. Door de PETscan-module komt deze informatie meteen ook terecht in de database van het ECGG. Zo krijg je per ras een heel mooi beeld van de gezondheid van de Nederlandse honden- en kattenpopulatie. Welke aandoeningen komen bij welke dieren voor en – wanneer het om infectieziekten gaat – op welke plekken komt de ziekte voor? De data worden geanonimiseerd doorgegeven aan de PETscan-database, waardoor de diagnoses niet zijn terug te voeren naar de eigenaar van het dier. Zo voldoet PETscan volledig aan de nieuwe privacywetgeving.’

Tekst: Jan Dobbe

Het hele artikel lees je in Onze Hond 2019/3. Wil je nooit meer iets missen van Onze Hond? Neem dan een abonnement.

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook