Chernobyl_Dogs_DOGS

De honden van Chernobyl

In de buurt van de stad Pripyat bevindt zich de kernreactor van Chernobyl, waar een nucleaire ramp plaatsvond. Mensen trokken weg. Achtergelaten honden en wilde dieren leefden voort. Fotografe Alice van Kempen ging op zoek naar de honden, 33 jaar later.

Pripyat

Pripyat was een moderne stad in Noord-OekraĆÆne, gebouwd voor de werknemers (en hun familie) van de kerncentrale in Chernobyl. Op de fatale dag 26 April 1986 zag men rookpluimen boven de kernreactor. Mensen keken vanaf hun balkon naar het vuur. Kinderen fietsten naar de centrale om dit schouwspel van dichtbij te kunnen zien, degenen zonder fiets waren jaloers. Het leven ging gewoon door; mensen zwommen in de rivier, wandelden over straat, aten ijsjes of lieten de hond uit. In de buurt van de stad Pripyat bevindt zich de kernreactor van Chernobyl, waar een nucleaire ramp plaatsvond. Mensen trokken weg. Achtergelaten honden en wilde dieren leefden voort. Fotografe Alice van Kempen ging op zoek naar de honden, 33 jaar later.

Jongeren speelden basketbal en praatten over de nieuwe kermis die binnenkort geopend zou worden. Het terras van Cafe Pripyat, met uitzicht op de rivier, zat vol met mensen. De rivierboot lag bij het dok te wachten op nieuwe passagiers. Het was een prachtige zonnige dag, niemand besefte dat de dood al overal rondom hen was.

Verloren

De mensen van Chernobyl verloren niet alleen een stad, ze verloren hun huis, hun dromen, hun geliefde huisdieren, ze verloren hun hele leven. Tegenwoordig is Pripyat een plaats zonder mensen, compleet overgenomen door de natuur. Boulevards zijn verdwenen, appartementen zijn aan het afbrokkelen. De muren zijn stille getuigen van liefde en vriendschap, van vreugde en verdriet. Het kinderdagverblijf waar de peuters de dag doorbrachten terwijl hun ouders in de kerncentrale werkten. Het ziekenhuis waar vrouwen zijn bevallen, waar artsen vochten voor het leven van de eerste slachtoffers van de nucleaire ramp. De scholen waar studenten ervan droomden kosmonaut of dokter te worden en de sporthallen waar mensen trainden voor de Olympische Spelen. Alles ligt er verlaten bij terwijl de zeer radioactieve erfenis van de ramp aanwezig blijft voor toekomstige generaties, miljoenen jaren lang.

Zie alle foto’s in het verslag van Onze Hond nummer 10.

3/5 - (2 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook