Bart Chabot

De hond van de Chabotten

“Onze hond Bril heeft een prominente plek in mijn hart en werk verworven.” Aan het woord is schrijver en dichter Bart Chabot. Deze uitspraak geldt evengoed voor zijn vrouw Yolanda en hun vier zonen Splinter, Maurits, Storm en Sebastiaan. Met z’n zessen schreven ze elk afzonderlijk aan een verhaal voor het Boekenweekgeschenk 2024. Verbindende factor in alle bijdragen van het gezin: Bril, de dertienjarige Landseer die vorig jaar stierf.

Artistiek gezien gaat het beter dan ooit met hem. Bart Chabot is de laatste jaren zeer productief op kunstzinnig vlak. De ene na de andere roman rolt uit de pen van het rock-‘n-rolldier dat in het verleden met Remco Campert, Jan Mulder, Herman Brood, Jules Deelder, Ronald Giphart en Martin Bril langs ’s lands theaters toerde. Tussen de bedrijven door voelt hij menig gedicht vanuit zijn binnenste opwellen. De dadendrang duidt er hopelijk op dat de in 1954 in Den Haag geboren schrijver de nare periode van een brughoektumor en latere hartproblemen voorgoed achter zich heeft gelaten. Chabot: “Hoewel ik bijna zeventig ben, voel ik me inderdaad enorm dynamisch. Wat dat betreft, spiegel ik me graag aan de Stones. Die lui zijn in de tachtig, maar hebben weer een geweldige plaat gemaakt.”

Zwart en wit

“Ik wandel graag”, antwoordt Chabot wanneer we vragen naar zijn band met de natuur en het buitenleven. “Maar sinds de dood van onze hond Bril, op 2 mei 2023, komt het er nauwelijks nog van. Ze is dertien jaar geworden, een hoge leeftijd voor een Landseer. Weet je wat ik zo mooi vond aan Bril? Dat haar vacht iets symbolisch had. Ik kom uit de rock-‘n-roll en heb grote bewondering voor artiesten als Ike Turner, Chuck Berry en Little Richard, met wie het allemaal begon. Bril liet als het ware zien dat zwart en wit prima samengaan, zonder dat ieder voor zich iets van zijn
eigenheid hoeft te verliezen.” Het gezin Chabot haalde Bril als pup uit een groot nest van elf. Toen ze bij de fokker langsgingen, lag er één hondje rustig tegen de tuindeuren aan. “En zo veroverde ze meteen onze harten. Want daarvoor hadden we een Maremma, Napoleon genaamd, die precies het tegenovergestelde was.”

Boekenweekgeschenk 2024

Speciaal voor de Boekenweek 2024 (16 t/m 24 maart) schreven Bart, Yolanda, Splinter, Maurits, Storm en Sebastiaan Chabot het Boekenweekgeschenk. En wie prijkt er op het omslag? Bril, vereeuwigd door kunstenares Marlene Dumas. Bart Chabot: “Bril voegde een bindend element aan ons gezin toe. De verzachtende factor. Afzonderlijk van elkaar hebben we allemaal een verhaal voor het boek geschreven, en ondanks de verschillende invalshoeken bleek Bril in alle vertellingen voor te komen. Zes stemmen uit één gezin, met Bril telkens in een andere gedaante. Dat is ook het mooie van de cover. In de manier waarop Marlene haar afgebeeld heeft, zie je alle facetten van Bril. Zowel de jeugdigheid als de ouderdom, de vrolijkheid en de melancholie. Het speelse en de
wijsheid, naast iets ontroostbaars. Bril kijkt je aan als een oude ziel. Marlene heeft niet Bril geschilderd, maar het wezen van Bril.”

Wil je het complete interview met Bart Chabot lezen? Dat kan in Onze Hond 2! Dit nummer ligt vanaf 1 maart tot en met 29 maart 2024 in de winkel. 

Deel bericht

Bekijk ook