fbpx
Epilepsie (1)

Waarschuwing voor epilepsie-honden-fokker 

Foto: Border Collie Nalani van Sonja de Laat Spierings, tijdens een epileptische aanval. Deze prachtige en super intellingente hond overleed aan de gevolgen van epilepsie.

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft in oktober 2022 voor het eerst een officiële waarschuwing uitgedeeld aan een fokker die bewust fokt met honden die epilepsie kunnen doorgeven. Het is in Nederland verboden om te fokken met mogelijke dragers van epilepsie.

Epilepsie is een vreselijke ziekte, ook voor honden. Vaak kent deze ongeneeslijke aandoening een dodelijke afloop, en het ziekteverloop is voor zowel de hond zelf als de baas een akelige lijdensweg. Veel vormen van epilepsie zijn erfelijk en natuurlijk is het verboden om te fokken met honden die epilepsie kunnen doorgeven aan hun pups. Alleen werden fokkers die dat toch deden helaas zelden op de vingers getikt. Tot twee maanden geleden. 

In maart 2020 gaf minister Schouten aan dat het fokken met mogelijke dragers van epilepsie een overtreding is van de wet. Omdat er in de meeste gevallen geen DNA-test bestaat voor epilepsie, gaf de minister ook aan welke honden als dragers moeten worden beschouwd. Zo mag er bijvoorbeeld niet worden gefokt met ouders, broers en zussen van honden met epilepsie. 

Neuroloog en dierenarts Paul Mandigers – specialist op het gebied van epilepsie – waarschuwt daarnaast ook tegen het fokken met halfbroers en -zussen van honden met epilepsie. Omdat er fokkers zijn die zich niet aan de wet houden, diende Stichting Dier&Recht een handhavingsverzoek in tegen een fokker van Drentsche patrijshonden die fokt met dragers van epilepsie. Na de inspectie ontving de fokker een waarschuwing van de NVWA. Dit is de eerste keer dat de controlerende instantie optreedt tegen een dergelijke overtreding. 

 

Deel bericht

Bekijk ook