Vrouw controleert Hond op teken

Teken bij honden

Teken zijn berucht omdat ze diverse ziektes kunnen overbrengen. De teek zelf is niet ziekteverwekkend, maar kan besmet zijn met verschillende bacteriesoorten en/of parasieten. Een overbrenger van een ziekte wordt ook wel een vector genoemd. Een teek moet gedurende 24 tot 48uur bloed zuigen voordat de ziekteverwekker overgedragen kan worden op de gastheer.

In Nederland komt de ‘schapenteek’ het meeste voor maar ook de ‘hondenteek’ wordt hier o.a. gevonden. Een teek kan bijvoorbeeld de ziekte van Lyme overbrengen. Sommige tekensoorten komen alleen voor in warmere regio’s als Zuid- en Oost-Europa. De ziektes die ze kunnen overbrengen (zoals Babesiose en Ehrlichiose) worden dan meestal ook gezien bij honden die gedurende een bepaalde periode in het buitenland geweest zijn.

Teken verwijderen

Controleer uw huisdier dagelijks op teken, vooral na een wandeling in het bos. Het is belangrijk om de teek binnen 24 uur na het vastbijten te verwijderen, voordat er overdracht van ziektes plaats kan vinden. Een teek verwijderen kan door middel van een tekentang. Maak de teek goed zichtbaar door de haren van de hond of kat opzij te schuiven en zet de tekentang strak tegen de huid. Maak een roterende beweging totdat de teek is losgekomen. In tegenstelling tot sommige verhalen die rondgaan, maakt het niet uit of er linksom of rechtsom gedraaid wordt. Gooi ook geen alcohol over een teek; deze zal dan juist zijn maaginhoud uitbraken en mogelijke ziektes overbrengen.
Daarnaast kunt u ook gebruik maken van een tekenkaart. Om de teek te verwijderen, schuift u de opening onder het lichaam van de teek. Vervolgens tilt u de kaart op waardoor de teek loslaat.

Opzoek naar meer informatie? Of wil je het liever voorkomen? Neem dan een kijkje op Medpets.nl

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook