shutterstock_1496959820

Overgewicht hond voorkomen

Bijna dertig procent van alle honden heeft overgewicht. Hoe dat komt? Net zoals bij mensen, door verkeerd te eten in combinatie met te weinig beweging.

Als baasje kan je dat makkelijk veranderen. Begin daar meteen mee. Overgewicht veroorzaakt namelijk chronische ziekten en gewrichtspijn. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je hond minder lang leeft. Gelukkig kan je dit makkelijk voor zijn. Het enige wat je hoeft te doen is onderstaande tips opvolgen.

Tips om overgewicht te voorkomen

1. Voeding

Stem de hoeveelheid voer af op het ras, de leeftijd en hoeveel je hond beweegt. Is hij heel actief? Dan verbrandt hij ook veel calorieën en mag hij wel iets meer voer binnen krijgen. Twijfel je of je huisdier de juiste hoeveelheid voer binnenkrijgt? Voor deskundig advies kun je altijd terecht bij een  dierenartsen en/of assistenten. Let niet alleen op de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking van het voer, maar kijk goed naar je hond. Wordt hij te dik? Voer hem dan wat minder. Net als bij mensen heeft de één meer energie nodig dan de ander.

2. De juiste beloning

Hoe vaak geef je jouw hond iets lekkers? Na een wandeling, als je hond even buiten is geweest, als je weg bent geweest, als de hond heeft geapporteerd, een trucje heeft uitgevoerd of als je zelf eet? Wanneer je alles bij elkaar optelt, dan kan het best aantikken. En je hond weigert iets lekkers niet. Juist die tussendoortjes zorgen ervoor dat je hond snel aankomt. Geef je hond daarom niet allemaal lekkere tussendoortjes, maar houdt je aan de geplande maaltijden. Wil je toch iets lekkers geven? Geef dan wat minder voer. Het is daarom goed om het voer altijd af te wegen. Wil je toch vaker iets geven? Geef hem dan bijvoorbeeld af en toe een brok van zijn voer in plaats van een hondenkoekje.

3. Voldoende beweging

Honden hebben veel aan een goede wandeling of een speelpartij met jou of een andere hond. Varieer wandelingen en activiteiten daarom af. Sommige honden vinden het fijn om naast de fiets te rennen terwijl anderen genoeg hebben aan een kleine wandeling.

Je hond meer laten bewegen kan op de volgende manieren:

  • Begin met kleine en korte wandelingen en bouw deze op naar meer actieve wandelingen. Laat een hond apporteren of ga een stuk rennen;
  • Meerdere kleine en intensievere wandelingen zijn beter dan lange wandelingen;
  • Houdt uw hond van zwemmen? Dit is minder belastend voor zijn gewrichten
  • Laat je hond werken voor eten, bijvoorbeeld door koekjes of brokken te verstoppen in de tuin, in huis of in speelgoed;
  • Hoe veelzijdiger het spelen en trainen, hoe blijer de hond.

‘Maar hij heeft zware botten’

De grootste veroorzaker van overgewicht is dat de hond teveel calorieën opneemt in verhouding met wat hij verbrandt. Dit moet in balans zijn. ‘Maar hij heeft zware botten’, is geen excuus. Vaak ligt het aan de onwetendheid van het baasje. Hoe lief je hond ook is, beloon het niet teveel met koekjes, snoepjes of de laatste hapjes van je bord. Ook al is je hond nog zo lief: het is niet gezond voor de hond.

Overgewicht veroorzaakt chronische ziekten

Overgewicht veroorzaakt suikerziekte bij honden en er kunnen gewrichtsproblemen ontstaan. Een te dikke hond vindt het lastig om te bewegen en gaat dit dan ook minder doen. Met als gevolg dat hij nog zwaarder wordt. Daarom is het belangrijk je hond goed in vorm te houden. Daar zijn heel veel redenen voor, maar de belangrijkste is toch wel dat je hond zo lang mogelijk bij je blijft.

Tekst afkomstig van AniCura.nl

Deel bericht

Bekijk ook