Oren zalven honden

Oren zalven bij honden, hoe moet dat eigenlijk?

Bij een oorontsteking of preventie hiervan kan een oorzalf of oorcleaner worden voorgeschreven. Maar het zalven van hondenoren spreekt niet altijd voor zich.

Hoe zalf ik de oren van mijn hond?

Je hebt na de jaarlijkse gezondheidscontrole of een consult een zalf of cleaner meegekregen voor de oren van je hond. Maar hoe deze behandeling uit te voeren? Een oorontsteking is zéér pijnlijk en daarom ervaren de meeste honden het behandelen als onprettig. Daardoor kan het lastig zijn om een behandeling voor bijvoorbeeld een oorontsteking met een oorzalf toe te passen bij honden. Belangrijk element is om zelf rustig te blijven en de actie een positieve ervaring te maken voor de hond.

Oren zalven of druppelen van uw hond

  1. stel je hond gerust en laat hem zitten;
  2. zorg dat de kop niet te veel kan bewegen;
  3. breng de tube of het flesje in de gehoorgang;
  4. breng de medicatie toe en masseer deze voorzichtig naar beneden de gehoorgang in;
  5. beloon je hond voor een positieve associatie!

De hond kan de neiging hebben om met het hoofd te schudden om van dit vreemde gevoel in de oren af te komen; daarom is het belangrijk te proberen de medicatie zo diep mogelijk het oor in te krijgen. Voorzichtig het hoofd en de oren even vasthouden (tijdens de beloning) kan gespetter voorkomen. Twijfel je toch nog? Je dierenarts kan altijd tips en/of een demonstratie geven.

Tekst afkomstig van AniCura.nl

4/5 - (1 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook