shutterstock_1021918567

Met je hond naar de dierenarts

Sommige honden vinden een bezoek aan de dierenarts een beetje spannend. Hoe maak je de ervaring voor je hond zo stressvrij mogelijk? Dat lees je hier.

Met je hond naar de dierenarts? Zo bereidt je ‘m voor!

Alle honden moeten eens in de zoveel tijd op bezoek bij de dierenarts, of het nu is voor de jaarlijkse gezondheidscheck, vaccinatie of een consult. Dierenartsen en assistenten gaan liefdevol en voorzichtig met je hond om, om stress bij een onderzoek of behandeling zoveel mogelijk te voorkomen. Ook jij kunt je hond helpen met een goede voorbereiding. In dit artikel lees je een aantal tips.

Wat is een goede voorbereiding?

Het is belangrijk dat je jouw hond voorbereidt op situaties die plaatsvinden bij de dierenarts. Denk bijvoorbeeld aan op één zij liggen, het aanraken van de poten, het optillen van de staart, het opmeten van de temperatuur of mondonderzoek. Wanneer je deze situaties oefent met je hond, zal hij of zij bij het bezoek aan de dierenarts minder schrikken. Hoe eerder je begint met de voorbereiding, hoe beter. Train je hond bij voorkeur al vanaf dat het een puppy is. Dan heeft je viervoeter er geen problemen mee als de dierenarts in zijn oor kijkt, zijn temperatuur meet of zijn poten aanraakt. Is je hond al volwassen? Geen zorgen, ook oudere honden kunnen nog goed getraind worden voor de dierenarts.

Tips voor een goede voorbereiding op de dierenarts

Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten wanneer je je hond traint voor een bezoek aan de dierenkliniek:

  1. kies een passend tempo
  2. begin met korte sessies
  3. leer signalen van uw hond herkennen
  4. blijf kalm en beheerst
  5. bouw de training rustig op
  6. geef liefde en beloon uitgebreid

Pas je vooral aan aan de behoefte van je hond en train op zijn tempo. Begin met korte trainingssessies, zodat je hond kalm en ontspannen blijft. Het is daarnaast belangrijk dat je de signalen van je hond leert herkennen, zodat je rekening kunt houden met het opstellen van de training en de behoefte van je hond. Bouw verder rustig op en geef altijd een passende beloning na de training. Training hoort tenslotte leuk te zijn!

Loop af en toe binnen bij de kliniek

Ook kun je met de dierenarts of assistent bespreken om af en toe spontaan even binnen te lopen in de kliniek, als je in de buurt bent. De assistente geeft dan iets lekkers en weegt hem of haar bijvoorbeeld. Zo wordt een bezoek aan de dierenarts gewoner en gebeurt er niet altijd iets spannends.

Doe dagelijks onderzoek bij uw hond

Wanneer je dagelijks onderzoek doet bij je hond, ben je op tijd bij eventuele ziektes of blessures. Begin met het onderzoeken van de mond, neus, ogen en oren van je hond en werk door naar de rest van het hondenlichaam. Controleer of er sprake is van uitslag op de huid of klitten in de vacht. Kijk ook goed of niks opgezwollen is, met name in de poten, nek en rug van je hond. Het is ten slotte verstandig om de temperatuur van je hond regelmatig op te meten.

Tekst afkomstig van AniCura.nl

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook