Springende honden

Is je hond in balans?

Iedereen heeft een eigen balans. Wanneer deze balans niet optimaal is, liggen blessures en chronische pijn op de loer. Hoe herken je onbalans bij je hond?

In het leven draait het om balans. Wij mensen zoeken bijvoorbeeld balans tussen werken en vrij zijn. Waarom? Van werk, ook al is het nog zo leuk, wordt je moe. In de tijd dat je vrij hebt, moet je voldoende herstellen om weer uitgerust en met plezier naar het werk te gaan en om het werk ook aan te kunnen. Als deze balans langdurig verstoord is, raak je overspannen, of krijg je zelfs een burn-out. Ook bij honden draait het om balans. Tussen spelen en slapen, tussen eten en energie verbruiken én tussen belasting en belastbaarheid. En dat laatste wil nog wel eens mislukken. Zéker bij honden die iets gaan mankeren.

Hoe raakt de balans bij een hond verstoord?

We doen dingen met onze honden. Leuke dingen, zoals flyball, behendigheid of speuren. En we genieten er allebei van, de hond evenveel als de baas. Denken we. Maar is dat altijd wel zo? Soms raakt ons vermogen om dat goed te beoordelen wat vertroebeld doordat we die hondensport zélf zo graag doen. Of doordat de hond het zó graag met en voor ons doet, dat hij niet laat zien dat het eigenlijk pijn doet. En dan moet je een goede verstaander zijn om het op te maken uit wat de hond laat zien. Soms zie je de tekenen pas achteraf: niet meer makkelijk opstaan uit de mand; niet meer op de stoel gaan liggen, maar op de grond; geen zin meer hebben in een spelletje of de laatste wandeling of aarzelen bij het in de auto springen. Bij sommige honden merk je het aan het feit dat ze een paar seconden langzamer zijn tijdens de flyball wedstrijden, of dat ze aarzelen voordat ze door de band springen bij behendigheid. Allemaal niets bijzonders, maar het kán duiden op een probleem bij de hond. De hond heeft immers ook een eigen balans. Wanneer deze balans niet optimaal is, liggen blessures en chronische pijn op de loer. Kleine trauma’s kunnen op den duur voor problemen zorgen in het lichaam door verbindweefseling van weefsel en afname van de soepelheid van de spieren en gewrichten. Ook heeft het lichaam van de hond de tijd nodig om na een training te herstellen. Door trainingen te snel achter elkaar te plannen, heeft het lichaam te weinig hersteltijd. Dit kan een negatieve invloed hebben op de belastbaarheid en prestatie. De kans op disbalans is dan aanwezig.

Belastbaarheid

Als een hond een probleem heeft, bijvoorbeeld artrose, dan kan zo’n gewricht minder aan, de belastbaarheid van dat gewricht is minder. Maar dat betekent in veel gevallen dat de belastbaarheid van de hele hond is verminderd. De ketting is per slot van rekening zo sterk als de zwakste schakel. Helaas staan wij, eigenaren, daar niet altijd bij stil. We blijven onze lange wandeling in het weekend doen en we blijven naar de jachttraining gaan.

Wat kunnen we er, als eigenaar, aan doen?

Let op de kleine signalen en probeer na te gaan waar ze vandaan komen en wat ze betekenen. Is er een medische oorzaak? Dat is het eerste dat moet worden uitgesloten. Ga liever een keer te veel naar de dierenarts, dan te weinig of te laat. Bedenk dat wij de dieren meenemen naar de hei, het bos, de sport, dat geeft ons ook de verantwoordelijkheid om te waken over het welbevinden van het dier. Dat is niet altijd eenvoudig, vooral omdat een hond echt niet altijd piept of jankt als hij ergens last van heeft. Chronische pijn laat een hond slecht zien. Sportkeuring Een goede instructeur of instructrice van een kynologenclub kan helpen. Die kijkt van een afstandje (letterlijk én figuurlijk) naar je hond terwijl je traint en ziet zo soms meer dan je zelf ziet. En natuurlijk is het raadzaam om, als je sport met je hond, om de zoveel tijd een sportkeuring te laten doen door een dierenfysiotherapeut. Dan weet je zeker of je hond de lichamelijke belasting aankan of niet. Bovendien kan een dierenfysiotherapeut ook goed advies geven als het raadzaam is om een andere, minder belastende, sport te kiezen of om een training anders op te bouwen en te plannen.

Balans is dynamisch en het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid kan makkelijk verstoord raken. Soms een beetje, soms erg. Maar altijd is het zaak om als eigenaar daarop te reageren en de belasting aan te passen tot de belastbaarheid weer op het oude niveau is. In volgende artikelen zullen verschillende onderwerpen uitgediept worden die betrekking hebben op de balans van uw hond. Onderwerpen als herkennen van chronische pijn, trainingsprincipes bij de sporthond, blessurepreventie en de gevolgen van trauma’s met benodigde hersteltijd zullen aan bod komen.

Mocht u meer willen weten over wat fysiotherapie voor uw hond kan betekenen, kijk dan op www.nfvd.nl.

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook

De winkels zijn dicht, wat nu?

Neem een voordelig abonnement!

De lenteactie! Neem nu een 2-jarig abonnement en betaal €68,95,- in plaats van €112,-!

Een magazine vol prachtige hondenrassen, inspirerende artikelen, tips en meer.