shutterstock_1475415551

Hond stinkt: zeven mogelijke oorzaken

Elke hond heeft zijn of haar eigen natuurlijke geur, maar soms kan dit plots (ernstig) veranderen. Hierbij zeven oorzaken die kunnen leiden tot een stinkende hond.

Stinkende hond

Een viervoeter met een sterke lucht vindt niemand fijn. Natuurlijk heeft iedere hond een eigen geur, maar soms kan dit plots versterken. Waar dit aan ligt, verschilt per hond. Wij hebben zes oorzaken op een rij gezet die ervoor zorgen dat je hond gaat stinken.

Mijn hond stinkt: oorzaken

Hieronder vindt je mogelijke oorzaken van een stinkende hond.

Ontstoken oren

Krabt jouw hond aan zijn oren of wappert hij er meer dan normaal mee? Dan kan het zijn dat één of beide oren van je hond ontstoken zijn. Een overschot aan bruin oorsmeer brengt een vies luchtje met zich mee. Je dierenarts kan je helpen om hier zo snel mogelijk weer vanaf te komen.

Het gebit van de hond

Honden gebruiken nu eenmaal vaak hun mond en de meeste honden krijgen geen dagelijkse tandenpoetsbeurt, ondanks dat dat wel aangeraden wordt door dierenartsen. Hierdoor ontstaan er veel bacteriën in de mond die tandplak en uiteindelijk tandsteen veroorzaken. Als dit te lang op het gebit blijft zitten, kan dit een sterke geur veroorzaken. Dagelijks de tanden van je hond poetsen is de beste manier om dit te voorkomen. Als er echt een ontsteking is ontstaan, kan alleen de dierenarts dit verhelpen.

Anaalklieren hond

Schuift je hond zich op zijn kont over de vloer, probeert hij zichzelf te likken en ruik je een onaangename geur? Dan is er een grote kans dat je hond last van een verstopte of ontstoken anaalklier(en). Dit komt best vaak voor bij honden, maar gelukkig kunnen dierenartsen dit gemakkelijk verhelpen.

Huid- en lipplooien

Bij honden met ruimvallende lippen (zoals Cocker Spaniels) hoopt speeksel zich op en is het rond de lippen eigenlijk altijd nat. En ook bij honden met veel overhangende huid, zoals bij bepaalde kortsnuitige rassen, ontstaan er plekken die nooit droog worden. Hier ontstaat vervolgens een ontsteking of eczeem dat flink gaat ruiken. Door de plekken goed droog te maken kun je dit voorkomen. Ook kun je bij je dierenarts chloorhexine doekjes halen, deze ontsmetten. Wrijf voorzichtig met de doekjes in de plooien. De chloorhexidine blijft daarna op de huid zitten en helpt zo om infecties te voorkomen. Vermijd de ogen. Heeft het kwaad al geschied en heeft je hond er last van? De dierenarts helpt je hond graag om dit op te lossen.

Hotspots

Om van hotspots en de geur af te komen, moet je de wond schoonmaken met een desinfecterend middel en behandelen met een bestrijdingsmiddel tegen jeuk. Zorg ervoor dat je advies van je dierenarts krijgt.

Een stinkende vacht

Als de vacht van honden te lang nat blijft, gaat dit stinken. Dit is een van de meest voorkomende vervelende luchtjes bij honden. Gelukkig is dit ook het makkelijkst tegen te gaan: droog je hond goed af nadat deze buiten in water is geweest en was de hond regelmatig met hondenshampoo. Was je hond niet té vaak, maximaal één keer per maand.

Maag en/of darmproblemen

Honden die problemen met hun maag of darmen hebben kunnen ook behoorlijk stinken. Heeft je hond veel last van winderigheid, braken en diarree? Ga dan naar de dierenarts.

Geen stinkende hond meer

Niet alleen jij hebt last van de stank. De kans is groot dat je hond vervelende jeuk of pijn heeft. Door een bezoek aan de dierenarts kom je achter de oorzaak en kun je het probleem oplossen. Je hebt dan geen stinkende hond meer en je hond is van zijn probleem af.

Tekst afkomstig van AniCura.nl

5/5 - (2 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook