Schermafbeelding 2021-06-22 om 11.10.24

Helpt u asieldieren met een vaccinatie?

De Dierenbescherming vangt jaarlijks tienduizenden dieren op die zijn gedumpt, verwaarloosd of afgestaan. Bij binnenkomst in het asiel is niet bekend of deze dieren een besmettelijk virus bij zich dragen. Daarom worden alle dieren waarvan de vaccinatiestatus niet bekend is, binnen vijf werkdagen gevaccineerd en zeven dagen in quarantaine geplaatst.

Doen we dat niet, dan is de kans op een uitbraak van een besmettelijke ziekte met zo veel dieren bij elkaar groot. Zo was  er een uitbraak van kennelhoest in een van de asielen in 2019. Honden met dit virus zijn kortademig, hoesten, hebben koorts, en eten slecht.
Kennelhoest is erg besmettelijk en verspreidt zich razendsnel. Van de tweeëntwintig honden die op dat moment in het opvangcentrum verbleven, raakten er negentien besmet. Dankzij kordaat optreden van de verzorgers kwamen alle dieren er snel bovenop.

Kennelhoest is een naar virus, maar de meeste dieren genezen (het is wel levensbedreigend voor kortsnuitige honden en honden met een hartaandoening). Ziekten als Parvo, hondenziekte of hepatitis zijn gevaarlijk voor alle honden; ze kunnen er aan overlijden of nare gevolgen aan overhouden. Daarom vaccineert de Dierenbescherming jaarlijks 10.500 asieldieren. Hiermee wordt  een uitbraak van deze virussen en daarmee dierenleed voorkomen. Dit kost veel geld, ruim € 600.000 per jaar. Kosten die de Dierenbescherming zelf moet opbrengen. Uw hulp kunnen ze daarbij goed gebruiken. Steunt u een asieldier met een levensreddende vaccinatie? Geef een tikkie voor een prikkie. 

Deel bericht

Bekijk ook